Eğitim Nüfus Projeksiyonu Nedir, Nasıl Yapılır? Nüfus Projeksiyonu Neden Yapılır?

Nüfus Projeksiyonu Nedir, Nasıl Yapılır? Nüfus Projeksiyonu Neden Yapılır?

02.12.2021 - 16:53 | Son Güncellenme:

Dünyanın genelinde olduğu gibi ülkemizde de planlı bir kalkınma için nüfusun geleceğinin bilinmesi de gerekir. Bu amaçla nüfusun artış nitelikleri ve hızının değişimlerine bakılarak gelecekteki durum tahmin edilmeye çalışılır. Bu çalışmalar ise, nüfus projeksiyonları şeklinde tanımlanıyor. Nüfus projeksiyonu nedir, nasıl yapılır sizler için derledik.

Nüfus Projeksiyonu Nedir, Nasıl Yapılır Nüfus Projeksiyonu Neden Yapılır

Nüfus projeksiyonu, ölüm, doğum ve göç verilerinin ilerideki değişimleri bazı varsayımlara dayandırılarak, gelecekteki nüfusun durumu hakkında çeşitli tahminler yapılmasına denir.

Haberin Devamı

 Nüfus Projeksiyonu Nedir?

 Nüfus projeksiyonları, , doğum, göç ve ölüm verilerinin illere göre eğilimlerini bazı varsayımlara dayandırılarak, gelecekteki nüfusun durumu hakkında çeşitli tahminler yapılmasını sağlayan bir ölçümdür. Nüfus projeksiyonları, aynı zamanda geleceğe yönelik nüfus politikalarını üretmeye yardımcı olur.

 Nüfus Projeksiyonu Nasıl Yapılır?

 Nüfus projeksiyonu, dayandıkları yöntem, varsayımlar ve kullanılan verilerin farklılığına göre ana hatları ile iki gruba ayrılır:

Matematiksel Yöntemler: Matematiksel yöntemler yardımı ile, nüfus sayımlarıyla belirlenen nüfus büyüklüğü zamanın bir fonksiyonu olarak kabul edilir. En uygun olan denklem yardımı ile iki sayım arasında bulunan yıllık nüfus artış hızı ve sayım arasındaki tek yılların nüfusları rahatlıkla tahmin edilebilir.

Haberin Devamı

Kuşak Bileşenler Yöntemi Nüfusun doğrusal bir şekilde artması, o nüfusa her dönem sabit sayıda birey eklenmesi anlamına gelir.

Nüfus Projeksiyonu Neden Yapılır?

 Dünyada ve ülkemizde planlı bir kalkınma için nüfusun geleceğinin bilinmesi gerekir. Bu nedenle de nüfusun artış hızı ve niteliklerindeki değişimlere bakılarak gelecekteki durum tahmin edilmeye çalışılır. Bu çalışmalar ise, nüfus projeksiyonları olarak tanımlanır.