Eğitim Olgusal Ne Demek? Olgusal Bilgi Hangi Anlamda Kullanılır?

Olgusal Ne Demek? Olgusal Bilgi Hangi Anlamda Kullanılır?

10.06.2021 - 05:29 | Son Güncellenme:

Günlük hayatta kullanılan bazı sözcüklerin farklı alanlarda terim olarak da yer alması olanaklıdır. Buna benzer kelimelere sıklıkla rastlamak mümkündür. Örneğin; mazeret bildirmek ifadesinin günlük yaşamda anlamı gayet açık iken, "mazeret" hukuki bir terim olarak hukukta daha farklı anlamlar taşımaktadır. İşte, olgusal sözcüğünün anlamı olgusal bilgi hangi anlam içermektedir ve konu hakkında çok daha fazlasını sizin için derledik.

Olgusal Ne Demek Olgusal Bilgi Hangi Anlamda Kullanılır


Olgusal sözcüğü daha çok felsefi bir terim olarak bilinse de başka bazı alanların da terimi olmak niteliğine sahiptir.

Olgusal Ne Demek?

Olgusal sözcüğü "olgu" kelimesinden türemiştir. Olgunun anlamını ise şu şekilde tarif etmek mümkündür. Olgu; doğru olduğu, var olduğu ya da gerçekleşmiş olduğu kabul edilen şeydir. Başka bir anlatımla olgu; doğru olan şey, yalan olmayan, hakikat olarak da tanımlanabilir. Olgusal gözlemlerle kanıtlanabilen ve nesnel yargılara sahip olan aynı zamanda ölçülebilen olaylara verilen bir ifade biçimidir.

Olgu ya da olgusal kavramları ile birlikte "doğrulanabilirlilk" kavramını da açıklamak gerekir. Çünkü bir gerçeğin geçerliliğini sınamak için başvurulan en yaygın yöntem doğrulanabilirlik testine tabi tutmaktır. Bu da deney yolu ile bunun gösterilip gösterilemeyeceği noktasında toplanır. Bunun için bilimsel gerçekler; dikkatli gözlemler ya da ölçümler aracılığıyla doğrulanmış olgular olarak karşımıza çıkarlar.

Olgusal Bilgi Hangi Anlamda Kullanılır?

Olgusal bilgi denildiğine ise anlaşılan; gözlemlerle ispatlanabilen, nesnel yargılara sahip olan ve ölçülebilen olaylara verilen bir ifade biçimidir. Olgusal bilgi esasında bir derste öğrenilen en temel bilgidir. Bir derste örneğin o disipline ait terimleri ve ögelerin ne olduğunu bilmek ile alakalıdır. Olgusal bilgi şu yöntemle çek edilebilir. Bir psikoloji öğrencisi; örneğin algının ne olduğu sorulduğunda cevap olarak "koşullanma yoluyla öğrenme" cevabını veriyorsa temel bilgileri öğrendiği söylenebilir.