Eğitim Önalım Hakkı Nedir, Ne İşe Yarar? Şufa Hakkı Kimler Kullanabilir?

Önalım Hakkı Nedir, Ne İşe Yarar? Şufa Hakkı Kimler Kullanabilir?

10.07.2022 - 02:39 | Son Güncellenme:

Şufa hakkı, diğer bir ismi ile önalım hakkı paylı mülkiyet ile ilgili herhangi bir paydaşın payını üçüncü kişilere satması durumunda diğer paydaşlara bu payı öncelikle satın alma hakkı veren bir hak olarak bilinir. Şufa hakkı, paylı mülkiyetin kurulması işe birlikte doğar ve herhangi bir payın üçüncü kişilere satışı ile kullanılabilir bir hale gelir. Önalım hakkı nedir, ne işe yarar sizler için derledik.

Önalım Hakkı Nedir, Ne İşe Yarar Şufa Hakkı Kimler Kullanabilir


Şufa hakkının (önalım hakkı) kullanılması ile birlikte şufa hakkını kullanan paydaş ile birlikte payın satıldığı alıcı ile arasında bulunan şartları ve kapsamları satıcı ile davalı arasında yapılmış olan sözleşmenin aynı olan bir çeşit satım ilişkisi de kurulmuş olur.

Önalım Hakkı Nedir?

Önalım hakkı, sözleşme ya da kanundan doğabilen ve taşınmaz malikinin taşınmazını üçüncü bir kişiye satması durumunda önalım hakkı sahibine tek taraflı bir beyan ile taşınmazın alıcısı olma yetkisi veren yenilik doğurucu bir haktır.

Önalım Hakkı Ne İşe Yarar?

Önalım hakkı kullanıldığı zaman paydaş payını yasal ön alım hakkını kullanmış olan diğer paydaşa devretme yükümlülüğüne girer. Bu sayede önalım hakkı da taşınmaz mülkiyetinin dolaylı sınırlama çeşitlerinden biridir.

Şufa Hakkı Kimler Kullanabilir?

Önalım yani şufa hakkı sadece paylı mülkiyet için söz konusudur. Bu paylı mülkiyete tabi olan taşınmaz ister tarla olsun isterse apartman dairesi ya da işyeri olsun hiç fark etmez. Mutlaka bir hisseli tapu da söz konusu olması gerekir. Buna bağlı olarak da şufa hakkını kullanacak olan kişiler ise, paydaşlardır.