Eğitim Önemli Buluşlar Yapmış Türk-İslam Bilginleri Kimlerdir?

Önemli Buluşlar Yapmış Türk-İslam Bilginleri Kimlerdir?

13.05.2021 - 05:32 | Son Güncellenme:

İslamiyet'in altın çağı, M.S. 800'lü yılların ilk çeyreğinde başlayıp 15. yüzyıla kadar sürmüştür. Türk - İslam kültürü bu dönemde felsefeden matematiğe, astronomiden geometriye kadar birçok alanda bilginler yetiştirmiştir. Bu bilginlerin kaleme aldığı eserler Avrupa dillerine tercüme edilmiş ve birçok bilim insanının çalışmasına referans olmuştur. Önemli buluşlar yapmış Türk - İslam bilginlerini detaylı bir şekilde derledik.

Önemli Buluşlar Yapmış Türk-İslam Bilginleri Kimlerdir


İslamiyet'te ilim her zaman el üstünde tutulmuştur. Hz. Muhammed'in ''ilim Çin'de de olsa gidip alınız'' sözü bunun en büyük kanıtlarından biridir.

Önemli Buluşlar Yapmış Türk İslam Bilginleri Kimlerdir?

1- Ebu Yusuf Yakup Kindi

İlk İslam filozoflarından biri olarak kabul edilen Kindi, 801 yılında Irak'ın başkenti Bağdat'ta doğdu. Felsefe dışında matematik, mantık ve astronomi alanında da çalışmalar gerçekleşti. Yaklaşık 20 yıl boyunca gök cisimlerini inceleyen Kindi, incelemelerinden elde ettiği sonuçları Yıldızların Kanunu adlı eserinde bir araya getirdi. Bu eser başta Fransızca ve İngilizce olmak üzere birçok Avrupa diline tercüme edildi.

Kindi'nin en önemli iki buluşundan biri Frekans Analizi, diğeri ise Kriptanaliz'dir.

2- Biruni

Biruni 973 yılında Özbekistan'da dünyaya geldi. Güneşin yüksekliğini ve dünyanın yarı çapını ölçen ilk bilim insanı olan Biruni, matematik ve tıp alanında da birçok eser verdi. En çok okunan ve yabancı dillere çevrilen eseri ''Kitâbü'l-Cemâhir fî Mâ'rifet-i Cevâ-hir''dir.

3- İbn Nefis:

1210 yılında Irak'ın Şam kentinde doğan İbn nefis, hem kılcal damarları hem de pulmoner dolaşımı keşfetmiştir.

4- Ömer Hayyam:

Daha çok kaleme aldığı rubaileri ile bilinen Ömer Hayyam, aynı zamanda Pascal üçgenini ilk bulan bilim insanıdır.

5- İbn-i Heysem

Göz ışın kuramını bulup geliştiren İbn-i Heysem 10. yüzyılın en önemli bilim insanlarından biri kabul edilmektedir.