Eğitim Organik Tarım Nedir, Neden Ortaya Çıkmıştır? Organik Tarım Nasıl Yapılır?

Organik Tarım Nedir, Neden Ortaya Çıkmıştır? Organik Tarım Nasıl Yapılır?

06.04.2021 - 01:32 | Son Güncellenme:

Kimyasal gübrenin yerine yeşil gübreleme ile yapılan tarım, organik tarım olarak nitelendirilmektedir. Hem Türkiye'de hem de Avrupa genelinde yaygın olan bu tarım yöntemi, ekolojik tarım adıyla da biliniyor. Organik Tarım nedir, neden ortaya çıkmıştır? Organik tarım nasıl yapılır? Merak edilen tüm soruları detaylı bir şekilde derledik.

Organik Tarım Nedir, Neden Ortaya Çıkmıştır Organik Tarım Nasıl Yapılır

Avrupa kıtasında en fazla organik tarım alanına sahip olan ülkeler İspanya, Fransa ve Hollanda'dır. Dünya genelinde ise en fazla ekolojik gıda üreten ülkeler şu şekilde sıralanabilir: Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Çin. 

Haberin Devamı

 Organik Tarım Nedir? 

 Ülkemizde organik tarım yöntemleri kullanılarak üretilen ürünlerin başında adaçayı geliyor. Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesinde her yıl yaklaşık 300 bin ton organik adaçayı yetiştirilmektedir. Bunun dışında tamamen doğal yöntemlerle kullanılarak yetiştirilen meyvelerin başında incir, kayısı ve çilek geliyor. 

 Ülkemizde ilk organik tarım yönetmeliği 1994 senesinde yayımlanmıştır. En fazla ekolojik tarım yapılan bölgeler ise Ege ve Akdeniz Bölgesidir. 

 Organik Tarım Neden Ortaya Çıkmıştır? 

 Organik tarımın ortaya çıkışında birçok faktör etkili olmuştur. Tamamen çevre dostu olan bu yöntemle erozyonun önüne geçmek mümkündür. Küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin yol açtığı felaketleri önlemek için ekolojik tarıma geçilmiştir. Halkın beslenme konusunda bilinçlenmesi ve piyasaların bu yöndeki talebi de organik tarımın ortaya çıkmasında etkili olan diğer faktörlerdir. 

Haberin Devamı

 Organik Tarım Nasıl Yapılır? 

 Organik tarım kimyasal ilaçlarla ve gübrelerle değil yeşil gübrelerle yapılır. Her bitki için özel tohum kullanılır. Hormon takviyesi yapılmadığı için tüm meyve ve sebzeler zamanında yetişir. Makine kullanımı minimum düzeyde tutulur ve elle hasat yapılır. 

 Organik tarım diğer tarım yöntemlerine oranla daha maliyetlidir. Buna karşın bu yöntemle üretilen ürünler çok daha sağlıklı olduğu için günümüzde daha çok tercih edilmektedir.