Eğitim Öyp Nedir? Öyp'ye Nasıl Başvurulur, Şartları Nelerdir?

Öyp Nedir? Öyp'ye Nasıl Başvurulur, Şartları Nelerdir?

24.03.2021 - 17:25 | Son Güncellenme:

Eğitim sisteminde bazı sistemler bulunuyor. Özellikle üniversite sayılarının artış göstermesiyle birlikte öğretim üyelerine ihtiyaç duyuluyor. ÖYP bu konular nedeniyle oldukça merak edilerek araştırılan bir konu oluyor. ÖYP Nedir? ÖYP'ye nasıl başvurulur, şartları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Öyp Nedir Öypye Nasıl Başvurulur, Şartları Nelerdir

ÖYP, lisans eğitimlerini tamamlayan kişilerin akademik bir kariyer istemesi üzerine başvurması gereken bir sistemdir.

Haberin Devamı

ÖYP Nedir?

ÖYP, yurt içi ve dışı lisansüstü eğitim sonrasında hazırlanan bir programdır. Bu program, lisans eğitimlerini tamamlayan kişilerin akademik kariyerine devam etmesi için sunuluyor. ÖYP, aynı zamanda farklı imkanlara sahip bir 35. madde uygulaması olarak biliniyor.

ÖYP, sadece lisans eğitimini tamamlayanların başvurabildiği bir sistemdir. Bu sistem lisansüstü kişilerin öğretim üyesi olarak yetiştirilmesini hedefliyor. Artan üniversite sayılarıyla birlikte, üniversiteler öğretim üyelerine ihtiyaç duyuyor. ÖYP, bu konuda lisans eğitimlerini tamamlayan kişilerin öğretim üyesi olmasına imkan sağlıyor.

ÖYP'ye Nasıl Başvurulur? Şartları Nelerdir?

ÖYP'ye başvurmak isteyen lisans mezunları bu konu hakkında bazı araştırmalar yapıyor. ÖYP'ye başvurmak isteyen kişilerde aranan bazı özellikler bulunuyor. Bu özellikler şu şekilde sıralanabilir;

Haberin Devamı

ALES puanının 70'den az olmaması

Diploma notunda bir sınır bulunmuyor

35 yaşından büyük olmamak

Akademik kariyere girmek isteyen kişiler ÖYP başvurarak, gerekli eğitimleri almak istiyor. Bu eğitimler alınarak kişiler bir üniversitede öğretim üyesi olarak hizmet verebiliyor. Fakat belirlenen şartları yerine getirmesi gerekiyor.

Başvurmak isteyen kişiler öncelikle YÖK'ün sitesine giriş yapması gerekiyor. YÖK sitesinde açılan araştırma görevlisi başvurularını yakından takip etmesi gerekir. Oluşturulan başvurulara başvuru yaparak, ÖYP uygulamasına dahil olabilir. Yapılacak olan yerleştirmeler ÖYP puanı esas alınarak yapılıyor. Tüm bu işlemler tamamen merkezi sistemle yönetiliyor. Kişilerin şartları karşılaması durumunda sistem otomatik olarak ÖYP uygulamasına kişileri dahil ediyor ve gerekli eğitim programlarını hazırlıyor.