Eğitim Özer: Kadın yönetici sayısını artırmalıyız

Özer: Kadın yönetici sayısını artırmalıyız

22.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanı Özer, yüzde 59 kadın öğretmenin yer aldığı eğitim sisteminde kadın yönetici sayısının artırılması gerektiğini belirterek, ‘‘İl müdür yardımcılarından biri kadın olacak. Okul ve şube müdürlerinde de kadınlarımızın eğitim yönetimindeki temsillerini artıracağız’’ dedi.

Özer: Kadın yönetici sayısını artırmalıyız

 

Önder Yılmaz / Elazığ - Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, dün Elazığ'daydı. 2020 depreminin ardından Limak Şirketler Grubu tarafından yaptırılan Elazığ Limak Ortaokulu’nun resmi açılışı törenine katılan Özer, burada yaptığı konuşmaya Nevruz Bayramı ve Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü'nü kutlayarak başladı. Son 19 yılda Türkiye'nin eğitimde "seferberlik" dönemine tanıklık ettiğini belirten Özer, şunları söyledi:

Haberin Devamı

Kız çocuklarının eğitimi

"Tüm eğitim sistemindeki derslik sayısı 200-300 bin iken bugün 855 bin dersliğin olduğu bir eğitim sistemimiz var. 5 yaştaki okullaşma oranı 2000’lerde yüzde 14 iken bugün yüzde 90’a ulaştı. Ortaöğretimdeki okullaşma oranı yüzde 44’lerden yüzde 90’lara ulaştı. Yükseköğretimdeki net okullaşma oranı yüzde 14’ler seviyesindeyken bugün yüzde 44’ler seviyesinde. Bu süreçte en karlı çıkanlar kız çocuklarımız oldu. İşte bu süreçte kız çocuklarımızın eğitime erişememesi problemi çözülmüş oldu. 2002'de kız çocuklarımızın ortaöğretim okullaşma oranı yüzde 37.8’di, bugün yüzde 88. Yükseköğretimdeki okullaşma oranı yüzde 11 idi, bugün yüzde 48. İlk defa kızların okullaşma oranı erkekleri geçti. Bu büyüme kaliteyi ihmal eden bir büyüme olmadı. Tam tersi kalite odaklı bir büyüme gerçekleşti. Bu da öğretmenlerimiz sayesinde oldu. 2000’li yıllarda eğitim sistemimizde yaklaşık 500 bin öğretmen varken bugün 1.2 milyon öğretmenin eğitim hizmeti verdiği bir eğitim sisteminden bahsediyoruz.

Haberin Devamı

'Temsiliyetlerini artıracağız'

Şu andaki öğretmenlerimizin yüzde 75’i son 19 yılda atandı. Burada da kadınlar lehine bir gelişme oldu. Geçmişte 500 bin öğretmenlerimizin yaklaşık yüzde 40'ı kadınken, bugün 1.2 milyona ulaştı ve kadın öğretmen oranı yüzde 59’a yükseldi. Yeni bir adım daha atacağız. Bu kadar yüzde 59 kadın öğretmenin yer aldığı bir eğitim sisteminde artık kadın yöneticilerimizin sayısını artırmak boynumuzun borcudur. 81 ilimizde il müdür yardımcılarımızdan birinin kadın olmasını sağlayacağız. Okul müdürleri ve şube müdürlerinde de aynı yaklaşımla, kadınlarımızın eğitimdeki, yönetimdeki temsiliyetlerini artıracağız.

En kalıcı sermaye

Tüm yatırımlarımızla beraber çocuklarımız çok daha iyi imkanlarda, kütüphanesi, laboratuvarı olan ve Türkiye’nin neresine giderse gitsin aynı kalitede eğitime erişebileceği bir eğitim sistemi ile geleceğe doğru yürüyeceğiz. Çünkü bizim en kalıcı ve sürdürülebilir sermayemiz eğitim sistemimizdir. Bu sermaye ile ilgili ne yapabilirsek kalıcı olan o olacak. Geleceği şekillendirecek olan gençlerimiz olacak."

Haberin Devamı

Bakan Özer, Elazığ programı kapsamında Bahçekapılı İlkokulu'nu ziyaret ederek, kütüphanesinin açılışını yaptı. Ardından valiliğe geçen Özer, basın mensuplarına burada yaptığı açıklamada, yüz yüze eğitime kararlı bir şekilde devam ettiklerini ifade etti.

Güvenli eğitim kurumu

İl değerlendirme toplantısına da katılan Özer, Elazığ’a müjdeler verdi. Limak Holding Onursal Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye’nin gelecek idealine yakışır bir okulu eğitim sistemine armağan etmenin gurur ve mutluluğunu yaşadığını belirtti. Özdemir, "2020'de şehrimizde yaşanan 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrasında Elazığ’ın yanında olarak daha güvenli eğitim kurumları ihtiyacına destek vermek istedik. En kısa sürede harekete geçip 24 derslikli Elazığ Limak Ortaokulu’nu inşa ettik. Bu okulu 830 öğrencimize, Elazığ’a ve milli eğitim sistemimize armağan etmenin gururunu yaşıyoruz. İnanıyorum ki bu okul mesleğini aşkla yapan yöneticilerimiz ve öğretmenlerimiz, sayesinde vatanımıza ve milletimize hayırlı, pırıl pırıl evlatlar yetiştiren bir eğitim yuvası olacak" dedi.

Haberin Devamı

Özer: Kadın yönetici sayısını artırmalıyız

830 öğrencinin öğrenim görebileceği Elazığ Limak Ortaokulu, 4000 metrekarelik bir alanda kuruldu. 980 metrekarelik kapalı alana sahip okulda 320 metrekare oyun alanı, 1000 kitabın bulunduğu kütüphane, 24 derslik, 2 laboratuvar, 1 de özel eğitim sınıfı bulunuyor.