17.01.2022 - 01:00 | Son Güncellenme:
İşveren 4857 sayılı kanuna göre çalışanların özlük dosyalarındaki bilgileri kimselerin ulaşamayacağı veya erişemeyeceği güvenli yerlerde saklamaları ile yükümlüdür. Bu yükümlülük arasında devlet makamlarının talep edilmesi durumunda hukuka uygun bir şekilde çalışanın bilgilerini açıklamak da bulunmaktadır.
Özlük Dosyası Nedir?
İşverenler yeni işe başlayacak elemanlarından bazı belgeler istemektedir. İstenilen bu belgeler şirketlerde çalışma alanına göre değişkenlik göstermektedir. Özellikle bazı firmalar için birkaç evrak yeterli olmaktadır. Fakat bazı firmalar da detaylı belgeleri istemektedir. Çalışanlar işe başladıkları ilk gün bu belgeleri firmalara teslim etmektedir. Çalışanların tüm özel bilgilerinin saklandığı bu dosyaya ise özlük dosyası adı verilmektedir.
Özlük Dosyası Ne İşe Yarar?
Firmalar çalışanların özlük dosyalarını düzenli bir şekilde tutmaları gerekmektedir. Bu tarz işletmeler denetimlerde cezai yaptırımlara da maruz kalmamaktadır. Özlük dosyalarının tutulmasının nedeni herhangi bir dava durumlarında gerekli belgelere sahip olmaları durumunda zorluk çekmemeleridir. Bu sebeple özlük dosyası işe alım sürecinde dikkatle doldurulması gerekir. Ayrıca çalışanın o iş yerinde çalıştığı sürece bilgilerin güncellenmesi de önemlidir.
Özlük Dosyasında Bulunması Gerekenler Nelerdir?
Personeller işe alınırken özlük dosyasında bazı bilgilerin mutlaka bulunması gerekmektedir. Bu bilgiler şunlardan oluşmaktadır:
-Sağlık raporu
- Adli sicil kaydı
- Kan grubu kartı
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Nüfus kağıt örneği
- İkametgah belgesi
- Diploma fotokopisi
- 2 adet fotoğraf
- Askerlik durumunu belirten belge
- Aile durumunu bildiren belge
- SGK işe giriş bildirgesi
- İş sözleşmesi