Eğitim Pil Nedir, Ne İşe Yarar? Pil Nasıl Çalışır Ve Çeşitleri Nelerdir?

Pil Nedir, Ne İşe Yarar? Pil Nasıl Çalışır Ve Çeşitleri Nelerdir?

30.03.2021 - 01:19 | Son Güncellenme:

Pil gündelik hayatta kullanılan bir elektronik alettir. Bu pilin neleri çalıştırdığı ve tam olarak ne işe yaradığı pek çok kişinin merak ettiği bir konudur. Pilin nasıl çalıştığı da kişilerin araştırdığı konulardan biri oluyor. Pil nedir, ne işe yarar? Pil nasıl çalışır ve çeşitleri nelerdir? Sorularıyla alakalı bilgiler derledik.

Pil Nedir, Ne İşe Yarar Pil Nasıl Çalışır Ve Çeşitleri Nelerdir

Pil, kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çevirmesiyle bilinen oldukça faydalı bir aygıttır.

Haberin Devamı

 Pil Nedir? Ne İşe Yarar?

 Eksi ve artı olmak üzere iki farklı terminali bulunuyor. Eksi olarak gösterilen kısımlar elektron kaynağıdır. Elektrik enerjisiyle çalışan herhangi bir cihaza bağlantı yapıldığında elektronları sağlayan terminal görevini üstlenir. Elektronların oluşabilmesi adına pilin iç kısmında bulunan elektrolitlerin iyonları hareket haline geçer ve kimyasal tepkiler gerçekleştirerek enerji meydana getirir. Bataryalar bu tepkime türlerinden ayrı olarak gerçekleşmesi sonucunda meydana gelir. 

 Teknoloji ilerledikçe çok fazla sayıda enerji üretimi mümkün oluyor. Özellikle hücre başına daha fazla enerji üretimi yapılabiliyor. Tek kullanımlık olan piller, adından anlaşılacağı gibi sadece ömürleri tükenene kadar kullanılan pil çeşitleridir. Tek kullanımlık olan piller kullandıktan sonra atılır.

Haberin Devamı

 Pil Nasıl Çalışır ve Çeşitleri Nelerdir?

 Piller elektronlar sayesinde çalışan aygıtlardır. Bu aygıtlar telefonlarda, bilgisayarlarda veya elektrikli otomobillerde de bulunuyor. Şarjlı piller tekrar kullanılabilen ve şarj edilebilen ürünlerdir. Piller farklı özelliklerde ve büyüklüklerde üretilebiliyor. Her cihazın farklı bir pil kapasitesi olabiliyor. Bu kapasitelere göre farklı türde pil çeşitleri kullanılıyor. Pillerin belli başlı çeşitleri bulunuyor. Kullanılacak olan cihaza göre farklı çeşitlerde pil görmek mümkündür. Bu pil çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;

Şarj edilemeyen

Şarj edilebilen

AA ve AAA kalem piller

C ve D boy piller

9V piller

4.5 V yassı piller

Saat pilleri

18650 lityum bataryalar