Eğitim Polifenol Nedir, Ne İşe Yarar? Polifenol İçeren Besinler Nelerdir?

Polifenol Nedir, Ne İşe Yarar? Polifenol İçeren Besinler Nelerdir?

09.03.2021 - 15:51 | Son Güncellenme:

İnsanlar tükettikleri besinler ile sağlığına dikkat etmektedir. Aynı zamanda vücuda alınan bu besinlerin içeriklerinde ne olduğu da doğru bir şekilde bilinmelidir. Günümüzde artan virüs salgını nedeniyle beslenme şekilleri daha da önemli hale gelmiştir. Alınan gıdaların mevsiminde tüketilmesi, yıkanması, pişirme süreleri ve içerdiği her şey önemli hale dönüşmüştür. Polifenol de çeşitli besinlerin içinde yer alan bir maddedir. Yazıda detaylı olarak polifenolin ne olduğu, ne işe yaradığı ve hangi besinlerde var olduğu konularını derledik.

Polifenol Nedir, Ne İşe Yarar Polifenol İçeren Besinler Nelerdir

Polifenol daha çok bitkilerde bulunur. Ayrıca polifenol molekül şeklinde bulunur. Oldukça faydası olduğu bilinmektedir. Bu amaçla polifenol maddesinin ne işe yaradığı doğru bir şekilde bilinmelidir. Aynı zamanda dünyada çok sayıda bitki alanında polifenol içeren besin de bulunmaktadır.

Polifenol Nedir, Ne İşe Yarar?

Polifenol her molekülde bulunan birden fazla fenol grubunun birleşimi sonucu oluşan bir bileşiktir. Genel olarak bitkilerde bulunur. Bitkilere renk verir. Buna örnek vermek gerekirse de sonbaharda yapraklarını döken ağaçların yaprak renklerinin sarı oluşu polifenol yüzündendir.

İnsan sağlığına oldukça faydalıdır. Bu fayda ise içinde bulunan antioksidan özelliğindendir.

Antioksidan özelliğinden yararlanmak için insanlar polifenol içeren bitkileri besin yoluyla alabilir.

Polifenol diyette kullanılır. En yaygın kullanılan antioksidandır. Antioksidanların faydaları arasında ise kanser ve yaşlanma konuları yer alır. Kansere karşı etkili doğal bir çözümdür. Yaşlanmada payı olan ve aynı zamanda da hücrelere zarar veren moleküllerin sebep olduğu duruma karşı savaş sağlar. Oksidatif strese karşı etkilidir. Bunlarla birlikte bireyin genel sağlığı için de gereklidir.

Polifenol İçeren Besinler Nelerdir?

Dünyada önemli oranda polifenol içeren bitkiler mevcuttur. Bu bitkiler besin amaçlı olarak da kullanılır. Bu besinler tüketilerek polifenol içeren antioksidan etkisinden faydalanılır.

Önemli oranda polifenol içeren besinler şöyledir:

Haberin Devamı

Kuş üzümü

Ahududu

Çilek

Böğürtlen

Yer fıstığı

Yeşil çay

Baklagiller

Asitsiz zeytinyağı

Erik

Armut

Kiraz

Kakao

Nar

Üzüm

Portakal

Elma

Brokoli

Maydanoz

Soğan

Lahana