Eğitim ‘Projelerimizin meyvelerini aldık’

‘Projelerimizin meyvelerini aldık’

13.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hayata geçirdikleri projelerin meyvelerini aldıklarını kaydeden Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, PISA 2022’de matematik ve fende performansın arttığını, okuma becerilerinin iyileşmesi için de çalıştıklarını söyledi.

‘Projelerimizin meyvelerini aldık’

Türkiye, Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2022’de matematik, fen ve okuma becerileri alanlarında sıralamasını yükseltirken tüm ülkeler ortalamasının üstünde yer aldı. Türkiye’nin elde ettiği başarılarla ilgili değerlendirmede bulunan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Türkiye Yüzyılı idealinin gerçekleşmesi için ekip arkadaşlarımızla mücadele verdiğimiz bir süreçte daha önce hayata geçirdiğimiz projelerimizin meyvelerini bugün almanın mutluluğunu, sevincini yaşıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Farkı en aza indirdik’

Türkiye’nin ilk olarak 2003’te katıldığı PISA’da 41 ülke arasında matematik alanında 34, fen alanında 35 ve okuma becerileri alanında 33. sırada olduğunu hatırlatan Tekin, aynı raporda Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyesi 30 ülke arasında ise üç alanda 28. sırada yer aldığını vurguladı. Tekin, 81 ülkenin katıldığı PISA 2022’de ise Türkiye’nin matematik okuryazarlığı alanında 453, fen okuryazarlığı alanında 476, okuma becerileri alanında ise ortalama 456 puan elde ettiğini kaydetti. 

Fen alanında OECD ortalamasına yaklaşıldığını belirten Tekin, “PISA 2022 uygulaması, Türkiye’nin matematik ve okuma becerileri alanlarında OECD ortalaması ile olan farkını en aza indirdiği uygulamadır” dedi.

Haberin Devamı

PISA’ya katılan tüm ülkelerin ortalama puanları ile karşılaştırıldığında Türkiye’nin üç alanda da tüm ülkeler ortalamasının anlamlı şekilde üstünde bir performans sergilediğine işaret eden Tekin, Türkiye’nin son 20 yılda matematik ve fen alanlarında istikrarlı şekilde performansını artırdığını, okuma becerileri alanında ise performansta anlamlı bir değişiklik olmadığını belirtti.

Okuma becerileri alanında performansın artırılması için bir dizi önlem aldıklarının altını çizen Tekin, ana dil becerilerinin gelişmesi için izleme ve değerlendirme birimlerinin verilerinden hareketle çalışmalar başlattıklarını, çoktan seçmeli sınavlar yerine açık uçlu sınavları getirdiklerini söyledi.

‘Kararlar isabetli oldu’

OECD ülkelerinde, okul binalarında cep telefonu kullanımı yasaklandığında öğrencilerin dikkatlerinin daha az dağıldığının bildirildiğini kaydeden Tekin, “Bu sonuç, okulda cep telefonu kullanımıyla ilgili alınan kararların ne kadar isabetli olduğunu gösteriyor” dedi. PISA 2022 raporunun, iyiye doğru gidişi açıkça gösterdiğine işaret eden Tekin, “Bunun yeterli ve Türkiye için iyi bir konum olmadığını zaten kabul ediyoruz. O yüzden de gece gündüz Türkiye’yi hak ettiği yere getirmek için çalışıyoruz” diye konuştu.

‘Fiziksel altyapıda daha iyiyiz’

PISA 2022 raporunun Türkiye’nin 10 yıldan uzun bir süre boyunca çoğu alanda iyileşme gösteren az sayıda ülkeden biri olduğunu gösterdiğini dile getiren Tekin, “Buna göre Türkiye; matematik, fen ve okuma becerilerinin ölçüldüğü her üç alanda da sıralamasını yükseltirken, tüm ülkeler ortalamasının üstünde yer aldı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Tekin ayrıca Türkiye’nin fiziksel altyapı, dijital kaynaklar ve eğitim materyallerinin hem nicelik hem de nitelik olarak OECD ülkelerine kıyasla daha iyi olduğunun rapora yansıdığını belirtti.

‘Gerekli önlemleri alacağız’

Bakan Tekin, PISA raporunda okullar arası başarı farkının önceki döngülere göre azaldığının ifade edildiğini, okula aidiyet, okul güvenliği ve zorbalık gibi konularda bildirilen olumsuz durumların 2018’e göre arttığı bilgisinin yer aldığını aktararak, Bakanlık olarak bu yıl akran zorbalığıyla ilgili de bir dizi önlem aldıklarını hatırlattı ve ekledi: “Bu kapsamda ‘okul temelli sosyal sorumluluk çalışmaları’ adı altında akran zorbalığını müfredatımıza aldık. Bu konuyla ilgili gerekli tedbirleri alacağız.”