21.07.2022 - 12:53 | Son Güncellenme:
Psikopatoloji ruhsal değişimleri inceleyerek nedenlerini bulmaya çalışır. Kişinin kendini ve duygularını kontrol etmesini sağlar.
Psikopatoloji Nedir?
Duygu durum ve davranış bozuklukları konularında araştırma yapan bilim dalına psikopatoloji denir. Ruhsal bunalım ya da davranış bozuklukları ile ilgilenen psikoloji dalına psikopatoloji adı verilir. Duygu ve davranışlarda ortaya çıkan ani değişimler ya da durumların nedenini tanımlamak için çalışmalar yürütür. Genelde bu davranışlar kişinin yaşam kalitesini değiştiren ani ruhsal değişimler olarak tanımlanır. Tanı konulmasından tedavi sürecine kadar insan yaşamı için oldukça önemli bir psikoloji dalıdır.
Neyi İnceler?
İnsanlardaki ani ruhsal değişimleri inceler ve nedenlerini saptamaya çalışır. Genelde bazı insanlarda ani duygu ve davranış değişiklikleri ile karşılaşmak mümkündür. Bu hem kişinin kendisini hem de yakın çevresini rahatsız edecek boyuta ulaşabilir. İnsanlar kimse ile anlaşamaz hale gelir ve en yakınları dahi bu durumdan şikayetçi olabilir.
İnsan sosyal bir varlık olduğundan mutlaka birileri ile iletişim kurmakta ve diğer insanlar ile de anlaşmak durumundadır. Aksi halde insanın doğasına aykırı bir durum ortaya çıkar ve kişiler kendilerini daha yalnız hissederek farklı yollara başvurabilir. Psikopatoloji bu duygu, davranış ve ruhsal değişikliklerin sebebini inceleyerek tedavi yöntemi arar.
Psikopatolojik Semptomlar Nelerdir?
Bir değişimin ya da tutarsız ruhsal durumun psikopatoloji inceleme alanına girmesi için zihinsel ve duygusal kaynaklı olması gerekir. Ayrıca bu değişiklikler sonucu kişinin kontrol duygusunun kaybolması ve sosyal ilişkilerinin de bozulması gerekir. Eğer ani ruhsal değişimler yüzünden kişi kendini kontrol edemiyor ve yakınlarına da psikolojik açıdan zarar vermeye başlıyorsa bu psikopatolojinin inceleme alanına girer.