Eğitim Reeskont Oranı Nedir, Nasıl Hesaplnır? Reeskont Yükselirse Ne Olur?

Reeskont Oranı Nedir, Nasıl Hesaplnır? Reeskont Yükselirse Ne Olur?

30.06.2022 - 17:23 | Son Güncellenme:

Reeskont, iskonto anlamına gelen bir kelimedir. Aynı zamanda pek çok kişi, reeskontun nerede ve nasıl uygulanacağını bilmek ister. Bankacılık piyasasında sıkça kullanılan terimler içinde yer alan bu terim ise, önemli bir araç olarak bilinir. Kendine özgü bir kullanım hesaplama ve hedefi şekli bulunur. Reeskont oranı nedir, nasıl hesaplanır sizler için derledik.

Reeskont Oranı Nedir, Nasıl Hesaplnır Reeskont Yükselirse Ne Olur

Reeskont; iskonto edilen, diğer bir şekilde bir bedel karşılığında el değiştirmiş olan (iskonto) kıymetlerin, bir bedel karşılığında yeniden el değiştirmesini ifade eder.

Reeskont Oranı Nedir?

Reeskont; varlığın nakde dönüştürülmesi işlemi şeklinde tanımlanabilir. Belli başlı kurallar çerçevesinde gerçekleştirilebilen bu işlem, geçici olarak likidite sağlama anlamında da fayda sağlar. Yapılması zorunlu olan bir uygulama olmayan bu işlemin ve buna tabii olacak borcun ya da alacağın ise senede bağlı olması gerekir.

Reeskont Oranı Nasıl Hesaplanır?

Reeskont oranı şu şekilde hesaplanır; Reeskont Miktarı = (Normal Değer X Gün Sayısı X Faiz Sayısı) / (36.000 + (Faiz oranı X Gün sayısı)) şeklinde hesaplanır. Senette alınacak tutar ise, nominal değeri ifade eder. Senette belirtilmiş olan oran ise, faiz oranını ifade eder. Eğer belirtilmemiş ise, değerlenme günü için geçerli bir şekilde belirtilebilir. İşlemin gerçekleştirileceği günden itibaren de senedin, vade tarihine dek gelen gün adedini ve günün sayısını verir.

Reeskont Yükselirse Ne Olur?

Türkiye’de reeskont işleminde bulunan tüm kurallar ve koşullar, Merkez Bankası aracılığı ile belirlenir. Aynı zamanda, reeskont kredilerinin en yüksek sınırı ve kredi çeşitlerine göre belirlenmiş olan limitleri, para politikası ilkeleri aracılığı ile yine Banka tarafından konulur.