16.12.2021 - 04:28 | Son Güncellenme:
Rotator cuff eklemin hareket açıklığı çok fazla olduğu için, stabil olması gerekir. Bu görevi üstlenen rotator cuff kasları, aynı zamanda omuz ekleminin stabilizasyonunu sağlayan en önemli yapı olarak öne çıkar.
Rotator Cuff Kas Nedir?
Rotator Cuff Kasları, omzu sabitlemek için birlikte çalışan kas ve tendon grubu olarak da bilinir. Top soket şeklinde bir eklem olan omuz eklemi, kürek kemiği olarak da bilinen scapula’nın sığ glenoid kavitesine bulunur. Bu kaslar, omuz ekleminin stabilizasyonunu sağlayan en önemli yapı şeklinde ön plana çıkar. Aynı zamanda burada bulunan tendonlar, omuz bölgesini sabit tutarken, kaslar da omzun hareketini önemli ölçüde kolaylaştırır. Bu kaslar, omzu yerinde tutar ve omzun dönüş hareketleri kolay bir şekilde yapmasını sağlar.
Rotator Cuff Kasları ve Sinirleri Nelerdir?
Rotator Cuff kasları şu şekilde sıralanabilir;
Supraspinatus: Kolun abdüksiyon hareketini başlatmak için görevlidir. (ilk 15 derece).
Infraspinatus: En önemli fonksiyonu ise, kola dış rotasyon yaptırmak olarak bilinir.
Subscapularis: Kola biraz addüksiyon yaptıran kas olması ile birlikte, kola iç rotasyon yaptıran esas kas şeklinde ön plana çıkar.
Teres Minor: Kola dış rotasyon yaptırmanın dışında addüksiyon da yaptırmaya yardımcı olur.
Kürek kemiğinden omuz eklemine kadar uzanan bu dört kas, omzun baş bölgesini bir manşet gibi sarar. Rotator kasların bir çeşit sıkışması ve omuz manşetinde meydana gelen yırtık sonucunda da rotator kuf sendromu ortaya çıkar.