Eğitim Safran Nasıl Yetiştirilir? Safran Yetiştiriciliği Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Safran Nasıl Yetiştirilir? Safran Yetiştiriciliği Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

03.06.2021 - 12:32 | Son Güncellenme:

Safran en güzel çiçeklerden bir tanesidir. Özellikle Türkiye'de evlerde en çok yetiştirilen çiçeklerdendir. Gerek görselliği gerekse de kokusu ile birlikte safran çiçeği oldukça fazla tercih ediliyor. Safran yetiştiriciliğinin nasıl olması gerektiği de araştırılan detaylar arasındadır. Safran yetiştiriciliği yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalar vardır. Peki safran nasıl yetiştirilir? Safran yetiştiriciliği yaparken nelere dikkat edilmelidir? İşte safran yetiştiriciliğine dair bilinmesi gereken tüm detaylar.

Safran Nasıl Yetiştirilir Safran Yetiştiriciliği Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir

Safran süsengiller ailesine mensup olan bir çiçektir. Özellikle sonbahar aylarında safran çiçeği açmaya başlar. Safran çiçeği mor çiçekleri ile muhteşem bir görsel şölen oluşturur.

Haberin Devamı

 Safran Nasıl Yetiştirilir?

 Safran çiçeğinin tohumu kısırdır. Bundan dolayı yetiştirirken ve çoğaltırken toprak altında kalan soğanları kullanılmaktadır. Safran çiçeğinin tohumlarında ki soğanlar yaklaşık olarak 3 ila 4 santimetre arasında değişebilir. Safran çiçeği için ağustos ve eylül ayları çok önemlidir. Tam olarak 10 santimetre derinliğinde toprağın içerisine verili olarak organik gübre ilave edilir. Daha sonra toprağın verimi kontrol edilir.

 Safran çiçeği soğanları ekilirken aralarında en az 20 santimetre boşluk olacak şekilde ekin. Safran bitkisi sonbahar aylarında çiçek açmaya başlar. Ekim ve kasım aylarının ortasında çiçek açmaya başladığından dolayı bu aylar safran çiçeği için çok önemlidir. 

Haberin Devamı

 Eğer evde safran yetiştiriciliği yapıyorsanız saksının ve toprağın iyi olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer saksı küçük ise safran çiçeğini yetiştiriciliğinde başarısız olunabilir.

 Safran Yetiştiriciliği Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 Safran çiçeği direnajlı ve taşsız olan toprağı sever. Bundan dolayı toprak seçiminde bu detaya özen göstermelisiniz. Safranı eğer bir arazide yetiştirecekseniz bir yıl önceden mutlaka arazinizi nadasa bırakmanız gerekiyor. Taban suyunun yüksek olması bu toprağın verimsiz olmasına yol açar. Safran bitkisi de taban suyu yüksek olan toprakları sevmez. Bundan dolayı toprak seçimi yetiştiricilik yaparken çok önem arz eden bir konudur. 

 Safran bitkisini çoğaltırken tercih edeceğiniz tek yöntem soğanlama yöntemidir. Dolayısıyla tohumu kısır olduğundan dolayı dibinde yer alan soğanlarını kullanarak bu çiçeği çoğaltabilirsiniz. Eğer evde safran yetiştiriciliği yapıyorsanız, mutlaka saksının büyük olmasına ve toprağın da kaliteli olmasına özen gösterin.