Eğitim Sağlık Okuryazarlığı Nedir, Neleri Kapsar? Sağlık Okuryazarlığı Ne İşe Yarar?

Sağlık Okuryazarlığı Nedir, Neleri Kapsar? Sağlık Okuryazarlığı Ne İşe Yarar?

04.07.2022 - 16:37 | Son Güncellenme:

Sağlık okuryazarlığı; insanların sağlıkla ilgili çeşitli bilgilere ulaşması, sağlıkla ilgili kararlarında kullanabilmesi ve bu bilgileri anlaması için gerekli olan sosyal ve zihinsel beceriler olarak da bilinir. Bu kavram ise, hem sağlığın hem de okuryazarlığın günlük hayat için oldukça kritik kaynaklar olduğu fikrine dayanır. Sağlık okuryazarlığı nedir, neleri kapsar sizler için derledik.

Sağlık Okuryazarlığı Nedir, Neleri Kapsar Sağlık Okuryazarlığı Ne İşe Yarar

Okuryazarlık düzeyimiz ise, sadece sağlık bilgilerine göre hareket etmek değil, bunun yanında kişi, aile ve toplum olarak da sağlığımızı daha çok kontrol altına alma yeteneğimizi de tamamen etkiler.

Sağlık Okuryazarlığı Nedir?

Sağlık okuryazarlığı, bir hastaya tıbbi bir bilgi vermek, istendiği zaman, kişinin bu bilgiyi anlayarak, yorumlaması ve buna uygun bir şekilde davranması şeklinde de bilinir. Hastalar ise, sağlık sistemini içinde oldukça karmaşık tedavi ve bilgi süreçleri ile karşı karşıya kalır.

Sağlık Okuryazarlığı Neleri Kapsar?

Haberin Devamı

Sağlık için yerine getirilmesi gerekli olan kuralları uygulama,

Hastanelerdeki onam formlarını anlamak, değerlendirmek ve karmaşık sağlık sistemlerinin de kolaylıkla üstesinden gelebilmek,

Tıbbi eğitim broşürlerini, reçete edilen diğer ilaçlarla ilgili tüm talimatları ve doktorların açıklamalarını rahatlıkla anlayabilmek,

Kişinin hem toplum sağlığını hem de kendi sağlığını iyileştirmek için doğru hizmete ve bilgiye ulaşma ile bu bilgi ve hizmeti kullanabilme yeteneğini de içerir.

Sağlık Okuryazarlığı Ne İşe Yarar?

Sağlık okuryazarlığı becerileri, doktorlarla iletişimi geliştirerek, hastaların mantıklı sağlık hizmetleri seçimleri yaparak ve tıbbi bir ortamda kendilerini savunabilmeleri için gereksinim duydukları tüm bilgileri vererek hastaların kendi iyilik hallerini de kolaylıkla kontrol etmelerini sağlar.