Eğitim Scr Nedir? Scr Sistemi Nasıl Çalışır?

Scr Nedir? Scr Sistemi Nasıl Çalışır?

05.04.2021 - 01:32 | Son Güncellenme:

Motorların üretilmesi ile birlikte hayatımıza birçok yeni makine ve teçhizatlar girmiştir. Hal böyle olunca motorların performanslarının geliştirilmesi ve bu bağlamda üstün performans ve verimlilik göstermesi için çalışmalar birbirini takip etmiştir. Otomotiv sektöründeki dizel motorlarda da iyileştirici çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalardan bir tanesi de SCR kullanılmaya başlanmasıdır. Peki, nedir bu SCR sistemi? Dizel motorlara ne gibi katkılarda bulunmuştur? İşte, SCR hakkında bilinmeyenler ile motorlara ve çevreye vermiş olduğu katkılar hakkında detayları derledik.

Scr Nedir Scr Sistemi Nasıl Çalışır

Avrupa'da yıllara göre bazı yakıtların standartları kabul edilmiştir. Ancak bu standartların kabulü bazı işlemlerin yerine getirilmesini şart koşmuştur. Bunlar partikül emisyonlar ile NOx emisyonlarının azaltılması yönünde yapılması gereken çalışmalardır.

Haberin Devamı

 SCR Nedir?

 Emisyonların azaltılması kapsamında dizel motorlar için AdBlue ve SCR katkı maddelerinin kabulleri yapılmıştır. "Selective Catalytic Reduction" olarak bilinmekte olan SCR, seçici katalitik indirgeme ve su bazlı içeren çözelti püskürtme özelliği ile NOx maddesinin zararını en aza indirgeme işlemlerine yaramaktadır. SCR'nin çalışma mantığında egzoz sistemleri ile entegre edilmesi vardır.

 SCR Sistemi Nasıl Çalışır?

 Egzoz sistemlerine dahil edilerek çalışan SCR sayesinde NOx atılımının %85, kurum partikülünün %40 oranında azaltılması yakalanmıştır. Euro şartlarının sağlanması kapsamında SCR'nin etkisi kayda değer olmuştur. SCR sistemi özellikle ağır araçlarda kullanılmaktadır. Çünkü bu araçlardaki motorların güç ile çalışmasında çevreye zararlı gazların salınımı olmaktadır. SCR sistemi tüm bu olumsuzlukların önüne geçmeyi hedeflemiştir.

Haberin Devamı

 SCR sistemlerinin çalışması için gerekli olan madde AdBlue maddesidir. AdBlue tankları, bilinen yakıt tanklarından ayrı olarak dizayn edilmesi gerekir. Bu yakıtta diğer yakıtlar gibi akaryakıt istasyonlarından tedarik edilerek SCR sistemlerine dahi edilir. AdBlue'nin de tıpkı diğer yakıt göstergesi gibi bir yakıt göstergesi bulunmaktadır. Emisyon değerlerinin standartlarda sağlanması adına bu SCR sistemi için bu yakıtın kullanılması önem arz etmektedir.