Eğitim Şehname Nedir? Şehname Destanı Hangi Millete Aittir?

Şehname Nedir? Şehname Destanı Hangi Millete Aittir?

27.05.2021 - 16:17 | Son Güncellenme:

Dünyanın en önemli ve en güçlü destanları arasında Şehname gelir. Çok eski dönemlere kadar uzanan bu önemli destan, günümüzde hala önemini koruyan eserler içerisinde yer alır. Peki şehname nedir? Şehname destanı hangi millete aittir? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

Şehname Nedir Şehname Destanı Hangi Millete Aittir

Yazıldığı ülke itibarıyla en önemli eser olarak kabul edilen Şehname, oldukça eski bir döneme uzanmaktadır. Günümüzde Ortadoğu ile beraber dünyanın birçok farklı yerinde bilinen ve saygı gören önemli eserler arasında yer aldığını dile getirmek mümkün. Firdevsi’ye ait bir eser olması ile beraber, bu eserin hangi millete ait olduğu da yine merak edilen konular içerisinde yer alıyor.

Şehname Nedir?

Firdevsi'nin eski İran efsaneleri üzerine kurmuş olduğu manzum destana Şehname denir. Dünya edebiyatında da çok büyük bir eser olarak öne çıkan Şehname, hükümdarların yaşam öyküleri ve özellikleri ile efsanelerini anlatmaktadır. Aynı zamanda mesnevi biçiminde yazılmış bir koşuk olarak da Şehname eserini ifade etmek mümkün. 970 ila 1010 yılları arasında yazılmış olan bu büyük eser, günümüzde hala önemli yerini korumaya devam ediyor.

Toplamda ise 60 bin kadar beyite sahip olarak ön plana çıkan en güçlü eserler arasında bulunmaktadır. Üstelik tek şair tarafından yazılmış olan en büyük epik şiir olarak da tarihteki yerini almış bir eserdir. Bu sebepten dolayı tarihi açıdan dünyanın gelmiş geçmiş en önemli eserleri içerisinde yer aldığını dile getirmek mümkün.

Şehname Destanı Hangi Millete Aittir?

Merak edilen konular içerisinde Şehname destanı hangi millete ait olduğu geliyor. Bu eser İran kültürüne aittir. Aynı zamanda İran edebiyatının en büyük eseri olarak da ifade edildiğini söylemek mümkündür.

Yazıldığı dönem itibarıyla o dönemdeki padişahların yaşamlarını ve hayatlarını ele alan bir epik şiir olarak öne çıkar. Böylece destansı bir yapı altında ele alınmış olan Şehname, dönemin padişahlarının özellikleri ve üstün başarılar ile beraber hayatlarını kaleme almaktadır. Bu sebepten dolayı padişahların yaşamı öykülerini genel anlamı ile ele alarak, o dönemin yaşantısını etkin biçimde gözler önüne serer.

Firdevsi bu eseri bir şiir olarak tek başına kaleme almıştır ve 60 bin beyitten oluşur. Uzun yıllar yavaş yavaş ve dikkatli bir şekilde ele aldığı bu eser, 970 ile 1010 arasında tamamlanmıştır. Bu yönüyle oldukça uzun bir eser olmasının yanı sıra, çok kapsamlı bir yapısı bulunuyor. Böylece sadece İran değil, dünya açısından da önemli bir eserdir.