Eğitim Senet Nasıl Doldurulur? Senet Doldururken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Senet Nasıl Doldurulur? Senet Doldururken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

22.05.2021 - 13:18 | Son Güncellenme:

Senet, finansal hayatın içinde, alacak ve verecek ödemelerin yasal şekilde kanıtlı olması amacıyla borçlu ve alacaklı taraf tarafından karşılıklı olarak imzalanmak suretiyle kayıt altına alınmış olduğu kıymetli kağıtlar arasında yerini alan bir resmi evraktır. Sizin için Senet nasıl doldurulur? Senet doldururken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir sorularının yanıtlarını tüm detayları ile derledik.

Senet Nasıl Doldurulur Senet Doldururken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir

Düzenleyen şahsa alacaklılık hakkını veren senet yaşadığımız çağda kişiler ve şirketler tarafından oldukça sıklıkla kullanılan bir evrak olma niteliği barındırıyor.

Haberin Devamı

 Senet Nasıl Doldurulur?

 Senet, düzenleyen kişiye yasal olarak pek çok hak ve yasal olan birçok işlem için yetki sağlayan resmi bir evraktır. Senet üzerinde bulunan bilgiler sayesinde alacaklı olan kişi yasalar önünde pek çok hakkı eline geçirir. Senet nasıl doldurulur hususunda yeterli bir bilginiz bulunmuyorsa aşağıda verilmiş bilgilerden yararlanarak senet doldurma işleminizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. 

 Senet üzerinde bulunan bilgiler;

 - Borçlunun adresi,

 - Tutar

 - Senet numarası

 - Tarih

 - İki adet imza bölümü 

 - Borçlunun Adı – Soyadı

 - Borçlunun T.C. Kimlik numarası

 - Kefil bilgileri (istenirse doldurulur)

 Gerek görülmesi durumunda alacaklı bilgileri de senet üzerine ilave edilebilmektedir. Alacaklı konumundaki kişinin borç için kefil talep etmesi durumunda senet üzerinde kefil imzasına da yer verilebilir.

Haberin Devamı

 Senet Doldururken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

 Senet doldururken dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar bulunuyor. Bunlardan ilki ödeme günü olmaktadır. Bu noktada ilk olarak senet düzenleme tarihine dikkat edilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu bilginin mutlaka doldurulması gerekmektedir. 

 Senet üzerinde tutar ve kuruş şeklinde ayrı ayrı bölümleri bulunur. Üstteki tutar kısmı ise bilgilerin rakam olarak 1000 biçiminde yazılması ve rakam tamamlandıktan sonra muhakkak önü ve arkası “#” kapatılmalıdır. Kuruş para birimi yoksa o kısıma paraf atılabilir.

 Senet üzerinde yer alan bilgilerin tamamı son dere dikkatli bir şekilde doldurulmalı, imza atacak olan kişi tarafından da doğrulanmalıdır. Senet üzerine adres bilgisinin de yazılması gerekir. Bunun için ise geçerli bir adres kullanılması gerekmektedir. 

 Senet üzerinde bulunan kefil bölümünü, alacaklı istenmesi durumunda doldurulması gerekir. Evrak üzerinde bulunacak olan kefil bilgileri de aynı şekilde alacaklı bilgisi gibi aynı şekilde doldurulmalıdır. Kefil olan kişinin T.C. kimlik numarası da mutlaka yazılmalıdır. Senet üzerinde yer verilmiş olan kefiller de, borçlu kişi gibi imza bölümüne çift imza attıktan sonra hemen altında kefilin çift imzası olacak biçimde senede dahil olabilir.

 

Yazarlar