Eğitim Serbest Meslek Makbuzu (Smm) Nedir, Nasıl Alınır? Smm Kimler Kullanabilir?

Serbest Meslek Makbuzu (Smm) Nedir, Nasıl Alınır? Smm Kimler Kullanabilir?

10.12.2021 - 15:44 | Son Güncellenme:

Serbest meslek yapan kişiler, mesleki faaliyetleri ile ilgili tahsilatlarda, tanzim etmek zorunda kaldıkları belgeye Serbest Meslek Makbuzu (SMM) adı verilir. Serbest Meslek Makbuzu, iki sayfa olacak şekilde düzenlenir. Bir sayfası ise müşteriye verilir. Serbest meslek makbuzu (SMM) nedir, nasıl alınır sizler için derledik.

Serbest Meslek Makbuzu (Smm) Nedir, Nasıl Alınır Smm Kimler Kullanabilir

 Serbest meslek makbuzu, hukuki olarak fatura ile eşdeğer olarak kabul edilir. Değerli bir evrak niteliğinde olan serbest meslek makbuzu, hizmetlerin karşılığında tahsil edilen ücretlerin belgesidir.

Haberin Devamı

 Serbest Meslek Makbuzu (SMM) Nedir?

 Serbest meslek ile uğraşan kişiler, mesleki faaliyetleri ile ilgili tahsilatlarda, düzenlemek zorunda oldukları belgeye Serbest Meslek Makbuzu (SMM) adı verilir. Veteriner hekimler ve diş hekimleri, iş yerlerinde kredi kartı ile yapılan ödemeler için kredi kartı okuyucularını kullanmak zorunda oldukları için, POS cihazı ile düzenlenen fişler ise VUK'a göre "Serbest Meslek Makbuzu'' şeklinde kabul edilir.

 Serbest Meslek Makbuzu Nasıl Alınır?

 SMM, hukuki bakımdan, fatura ile eşdeğer bir özelliğe sahiptir. Değerli evrak niteliğinde olan SMM, hizmetlerin karşılığında ise tahsil edilen ücretin belgesi olarak alınır.

 SMM Kimler Kullanabilir?

 Gelir Vergisi Kanunu'nun 66. maddesinin 1. fıkrasına göre; "Serbest meslek faaliyetini kendi hesap ve namına, mutat meslek şeklinde yürütenler, serbest meslek çalışanıdır. Serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka bir görev ya da iş ile devamlı olarak uğraşılması da bu vasfı değiştirmez." Buna göre ise serbest meslek makbuzunu şu kişiler kullanabilir.

Haberin Devamı

Doktor 

Avukat

Diş hekimi

Veteriner

Serbest muhasebeci mali müşavir

Ressam

Danışman

Yeminli mali müşavir

Yazarlar