Eğitim Sevgi İle İlgili Atasözleri, Deyimler Ve Anlamları Nelerdir?

Sevgi İle İlgili Atasözleri, Deyimler Ve Anlamları Nelerdir?

10.03.2022 - 16:36 | Son Güncellenme:

Kişinin birisine ya da bir şeye karşı hissettiği beğeni, şefkat, tutku gibi duygulara sevgi denir. Doğa sevgisi ve hayvan sevgisi başta olmak üzere birçok sevgi çeşidi vardır. Bu duygunun çok daha yoğun olanına aşk denir. Karşılıksız aşka platonik, kavuşmaya dair hiçbir umudun olmadığı aşka ise imkansız aşk denir. Sevgi ile ilgili en bilinen atasözleri ve deyimleri nelerdir sizler için derledik.

Sevgi İle İlgili Atasözleri, Deyimler Ve Anlamları Nelerdir


Sevginin karşıtı olan duygulardan bazıları şunlardır:
1- Nefret 2- Haset 3- Öfke 4- Kin 6- Hiddet

Sevgi ile İlgili Atasözleri, Deyimler ve Anlamları Nelerdir?

Sevgi ile İlgili Atasözleri

1- İki gönül bir olunca samanlık seyran olur

Anlamı: İki aşık kavuştuktan sonra geriye kalan her şey önemsiz bir ayrıntıdan ve teferruattan ibarettir. İki sevgili kavuşamadıktan sonra ise en büyük güzellikler, aşıkların gözünde birer hiçtir.

2- Kalp kalbe karşıdır:

Anlamı: İki insan birbirine gerçekten aşıksa, birbirinden uzakta olsa bile aynı şeyleri düşünüp aynı şeyleri hissederler. Bu durum ''kalp kalbe karşıdır'' atasözüyle tarif edilir.

3- Yiğidi gül ağlatır gam öldürür:

Yiğidi ne kendisine atılan oklar ne de kılıç darbeleri öldürür. Onu ağlatan, sevgiliden ayrı kalması, onu özlemesidir. Atasözünde yer alan gül kelimesi ise sevgili sözcüğünün yerine kullanılmıştır.

4- Gülü seven dikenine katlanır:

Gerçek aşk, sevgilini sadece iyi yönleriyle değil tüm yönleriyle benimseyip sevmektir. Bu nedenle sevgilinin cevrine katlanmak da aşık olmanın bir gereği, hatta bir zorunluluğu olarak adlandırılır.

Sevgi ile İlgili Deyimler

1- Gönülden Bağlanmak

Gönülden bağlanmak deyimi, birisine kayıtsız şartsız güvenmek, ondan gelen tüm cefalara katlanmak ve ona aşık olmak anlamına gelir.

2- Gönül Vermek

Gönül vermek deyimi de aşık olmak anlamında kullanılan deyimler arasında yer alıyor.