Eğitim Siber akran zorbalığı BM’nin de gündeminde

Siber akran zorbalığı BM’nin de gündeminde

01.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, gençler arasındaki siber zorbalığa ilişkin bir forum düzenledi.

Siber akran zorbalığı BM’nin de gündeminde

Forumda, siber zorbalığın küresel bir sorun ve internet güvenliğiyle ilgili bir endişe kaynağı olduğu bildirildi. Siber zorbalık tehdidinin en fazla çocuktan çocuğa yapıldığına dikkat çekilirken bu sorunla mücadele edilmesi gerektiği belirtildi. 

Haberin Devamı

Foruma katılan uzmanlar, siber zorbalığın, ruh sağlığına, eğitime ve sosyal gelişime zarar verdiğini vurguladı. Siber zorbalık uzmanı Yoni Chona, Birleşmiş Milletler (BM) temsilcilerine siber zorbalığın birkaç katmandan oluşan bir sorun olduğunu, mümkün olduğu kadar hızlı ve etkili şekilde ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Eğitimcilerin siber zorbalık sorunuyla mücadeleye yönelik çalışmalarının önemini vurgulayan Chona, “Çocuklara zarar verenlerin çoğu, onların aynı alanları paylaştığı akranlarıdır” dedi. 

BM Çocuklara Yardım Fonu, siber zorbalığı şöyle tanımlıyor: “Siber zorbalık, dijital teknolojiler kullanılarak gerçekleştirilen zorbalıktır. Bu tür zorbalıklar sosyal medyada, mesajlaşma platformlarında, oyun platformlarında ve cep telefonlarında görülebilir. Hedef seçilen kişileri korkutmaya, kızdırmaya ya da utandırmaya yönelik olarak tekrarlanan bir davranıştır.”