Eğitim Soğan Nasıl Ekilir? Evde Soğan Nasıl Yetiştirilir?

Soğan Nasıl Ekilir? Evde Soğan Nasıl Yetiştirilir?

15.04.2021 - 14:54 | Son Güncellenme:

Çevremizde sıklıkla köy ürünü ya da köy mahsulü ifadelerine rastlarız. Bu ürünlere talebin artmasının en önemli nedeni günümüzde doğal besin ve gıdalara ulaşmanın zorluğundandır. Bu sebeple bu tarz besin değeri yüksek yiyeceklere ulaşamayanlar evde kendileri yetiştirmeye çalışmaktadır. Yetiştirilmek istenilen ve çok merak edilen bitkilerden biriside soğandır. Soğan nasıl ekilir? Evde soğan nasıl yetiştirilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Soğan Nasıl Ekilir Evde Soğan Nasıl Yetiştirilir

Genellikle çok sevilen soğan hemen her mutfakta ya da sofrada tüketilmektedir. Bu kadar çok sevilmesinin nedenlerinden biriside yüksek vitamin ve mineral değerlerine sahip olmasındandır.

Soğan Nasıl Ekilir?

Soğan bitkisi kuru ya da yeşil şekliyle tüketilebilmektedir. Pazarda, manavda ve marketlerde kolaylıkla temin edilebildiği gibi yetiştirmek de tercih edilen yöntemlerdendir. Şifa kaynağı olarak görülen soğanın faydaları saymakla bitmemektedir. Bu besin B ve C vitaminleri bakımından zengin olması, yüksek lif ve kükürt yapısında bulundurması, bağırsakları koruması, bağışıklık sistemine iyi gelmesi, yemeklere ayrı bir lezzet katması nedeniyle kullanılabilmektedir. Kendi içerisinde sarı, kahverengi, mor gibi çeşitleri olan soğanı evde yetiştirebilmek oldukça kolay ve zevkli bir uğraştır.

Evde, işyerinde, bahçelerde ve daha birçok yerde soğan yetiştirmek mümkündür. Soğan yetiştirmek için dikkat edilmesi gerekilen bazı püf noktaları vardır. Yetiştirildiği yere göre bu ayrıntılar şunlardır;

Haberin Devamı

Ev Bahçesinde Soğan Yetiştirme: Oldukça basit bir yöntemdir. Kendimiz elde ettiğimiz tohumu ya da hazır satılan tohumları alarak işe başlanır. En sevdiğiniz yeşil, kırmızı ya da mor soğan tohumunu seçin. Bahçede ekmek istediğiniz alanı belirleyin. Özellikle iyi ışık alan besin değeri yüksek toprak bölgeleri seçmekte fayda vardır. Ekimi ise şu şekildedir; toprağı hafifçe eşeleyin, doğal ya da hazır gübre ekleyin, yer yüzeyinden yaklaşık 10 cm. derine tohumları aralıklı olarak yerleştirin, yaklaşık yarım karış aralıklarla ekilen soğan tohumlarının üzerine biraz içme suyu ekleyin, bastırmadan hafifçe toprakla tohumların üzerini kapatın ve tekrar sulayın. Bu şekilde ekim işlemi tamamlanmış olacaktır.

Haberin Devamı

Evin İçerisinde Soğan Yetiştirme: Ev içerisinde soğan yetiştirmek oldukça basit ve zevkli bir yöntemdir. Bakım şekline göre verimi yüksek olabilmektedir. Evde soğan yetiştirme işlemi için gerekli olan malzemeler; isteğe göre seçilmiş soğan tohumu, verimli bir toprak çeşidi, saksılar, doğal ya da hazır gübre ve gerekli aletlerdir. Ekimi ise şu şekildedir; yaklaşık 20 cm derinliğinde saksılara bir miktar toprak eklenir, üzerine gübre serpilir, tohumlar yarım karış aralıklarla fazla bastırılmadan ekilir, içme suyuyla biraz sulanır ve üzeri toprak ile örtülür. Dikim işlemi tamamlandıktan sonra ilk suyu verilir. Güneş gören bir yerde 2 ile 3 gün arasında düzenli olarak sulanır.

 

 

 

Yazarlar