Eğitim Sölenterler Nedir? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

Sölenterler Nedir? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

10.06.2021 - 05:09 | Son Güncellenme:

Dünya üzerinde pek çok farklı yaşam şekli bulunmaktadır. Bu yaşam şekilleri arasında sölenterler de gelir. Farklı vücut form ve özelliklerine bağlı olarak sölenterler bulunmaktadır. Peki sölenterler nedir? Kısaca özellikleri nelerdir? İşte bu konu üzerine merak edilenler.

Sölenterler Nedir Kısaca Özellikleri Nelerdir


Canlı sınıflandırılması yapılırken sölenterler önemli bir yere sahiptir. Farklı beslenme şekilleri ve yaşam formları ile beraber değişik biçimlerde yer alırlar. Özellikle suda yüzen canlılar olarak genel anlamı ile ele almak mümkün.

Sölenterler Nedir?

Sürüngenlerden daha gelişmiş bir organizasyona sahip sucul canlılara sölenter denmektedir. Bu konuda birçok farklı örnek vermek mümkündür. Özellikle deniz anası ve mercanlar ile beraber denizşakayığı bu konuda öne çıkıyor. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de ise sölenterler oldukça fazla sayıda bulunmaktadır. Aynı zamanda özellikleri üzerinden de deniz dünyasında önemli görevlere sahip canlılar içerisinde yer alırlar. Genel olarak ise sürüngene benzeyen bir yapıya sahiptirler, ancak organizasyon açısından daha gelişmiş yapıları bulunur. Sıcak suları tercih eden ve farklı bir yaşam formuna sahip canlılardan biridir.

Sölenterler Kısaca Özellikleri Nelerdir?

Sölenterlerin genel anlamıyla belli başlı bazı özellikleri bulunmaktadır. Bu doğrultuda özellikle sabit ve serbest yüzücü olmak üzere iki farklı formu bulunduğunu söylemek mümkündür. Bu vücut formları ile beraber ayrıca yaşam yerleri de değişkenlik göstermektedir. Bu bağlamda hidralar, mercanlar ya da denizanaları yüzücü sölenterler içerisinde yer alır. Bunlar dışında sölenterlerin belli başlı bazı özellikleri öne çıkmaktadır.

- Sinir sistemi ilk olarak bu grupta görülmüştür.
- Doku ve organ farklılaşması görülmez.
- Dört grup üzerinden sınıflandırılırlar.
- Basit sindirim kanalına sahiptirler.
- Aynı şekilde basit ağsı sinir yapıları bulunur.
- Yumurta ve tomurcuklanma ile çoğalma gösterirler.

Bu özellikleri bile ile beraber dünyanın birçok farklı bölgesinde yaygın şekilde sölenterler bulunmaktadır.