04.03.2021 - 14:48 | Son Güncellenme:
Toprak seçmeyen ve neredeyse her iklim tipine uyum sağlayan soya, don olaylarının görülmediği her yerde kolaylıkla yetiştirilebilir. Edamame ve tofu gibi soya fasulyelerinin yanı sıra sos olarak kullanılan çeşitleri de mevcuttur.
Soya Nedir?
Soya, yemekler dışında birçok farklı sanayide kullanılan köksü bir bitkidir. Yüksek oranda B ve K vitamini içerir. En uzunlar yaklaşık 2 metre iken, ortalama bir soya bitkisinin uzunluğu 1. - 1.5 metre aralığındadır. Ekimi genellikle ilkbahar mevsiminde yapılan soya, dünya genelinde yaklaşık 100 milyon hektarlık bir alanda yetiştiriliyor.
Soya Nerede Yetişir?
Son derece dayanıklı bir bitki olan soya genellikle Karadeniz ve Karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde yetiştirilir. Uzak doğu ülkeleri dışında Portekiz, Hollanda, İtalya ve Fransa gibi batı Avrupa ülkelerinde de rekoltesi yüksektir.
Soya Nerelerde Bulunur?
Soya bulunan diğer ülkeler şunlardır: Güney Kore, Nepal, Libya, Cezayir, Tunus, Afganistan ve Özbekistan.
Soya Nerelerde Kullanılır?
Soyadan elde edilen fasulye, başta peynir ve yoğurt olmak üzere tüm süt ürünlerinde kullanılır. ''Açık dondurma'' olarak bilinen dondurmaların külahları da soyadan yapılır. Bunun dışında hayvan yemi ve sabun yapımında da kullanılan soya farklı sanayi alanlarının ham madde ihtiyacını da karşılar. Soyanın kullanıldığı diğer endüstriyel alanlar şu şekilde sıralanabilir:
1- Otomotiv sektörü (Araç boyası imalatında)
2- Mum üretiminde
3- Kağıt sanayinde
3- Tarımda (yeşil gübre yapımında)