Sözlük Başkalaşım Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Başkalaşım Geçirmek Ne Demek?

Başkalaşım Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Başkalaşım Geçirmek Ne Demek?

18.09.2021 - 04:17 | Son Güncellenme:

Dilimizde sıklıkla kullanılan bazı kelimeler bulunur. Başkalaşım da bu kelimelerden bir tanesidir. Genellikle teknik bir terim olarak biyolojide kullanılmaktadır. Başkalaşım nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? Başkalaşım geçirmek ne demek detayları ile derledik.

Başkalaşım Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Başkalaşım Geçirmek Ne Demek

Türkçede bilinmeyen kelimelerin anlamlarına Türk Dil Kurumundan bakılmaktadır. Başkalaşım kelimesi ile ilgili de araştırmalar yapılmaktadır. Bu kelime başkalaşım geçirmek şeklinde de kullanılabilmektedir.

Başkalaşım Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Başkalaşım dilimizde sıklıkla duyduğumuz kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumuna göre Kütlelerin fiziksel ya da kimyasal olarak değişime uğraması başkalaşım olarak isimlendirilmektedir. Metamorfizm ya da istihale olarak da bilinmektedir.

Başkalaşım Geçirmek Ne Demek?

Başkalaşım geçirmek özellikle biyolojide sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle böcek ya da amfibyumlarda bu durum görülmektedir. Embriyo halinden ergin duruma geçerken şekil ve yapıda bir takım değişiklikler olabilmektedir. Bir yapıdan farklı bir yapıya geçilmesi başkalaşım geçirmek olarak isimlendirilmektedir. Stamenin petale dönüşmesi bu duruma örnek olarak verilebilmektedir.

Yumurtadan çıkan bir canlının ergin oluncaya kadar geçirdiği değişiklikler de başkalaşım olarak isimlendirilir. Jeolojide ise bu durum istihale olarak isimlendirilmektedir.