Sözlük Litoloji Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Litoloji Bilimi Neyi İnceler?

Litoloji Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Litoloji Bilimi Neyi İnceler?

04.08.2021 - 04:35 | Son Güncellenme:

Dilimize farklı dillerden gelen pek çok kelime vardır. Bunlar günlük hayatımızda kullanmadığımız fakat bazı noktalarda duyduğumuz kelime türleridir. Litoloji’de bunlardan biridir. Peki, Litoloji ne demektir, TDK‘nın sözlüğünde nasıl bir anlam ifade etmektedir detayları ile derledik.

Litoloji Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Litoloji Bilimi Neyi İnceler

Litoloji, bir kaya veya kaya oluşumunun kaba fiziksel karakteri olarak tanımlanabilir.

Litoloji Nedir?

Litoloji, toprağın stratigrafik bir bölümünde bulunan tortulların, kayaların ve kaya türlerinin genel özellikleridir. Başka bir deyişle, kayaçların ve oluşumlarının incelenmesine litoloji denir. Renk, tane boyutu, doku veya kompozisyon gibi kaya birimlerinin fiziksel özelliklerinin anlaşılmasına ve tanımlanmasına yardımcı olur. Litoloji ayrıca kayaların gözeneklilik, geçirgenlik, su doygunluğu vb. ve diğer petrofiziksel özelliklerinin anlaşılmasına yardımcı olur.

TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Fransızca bir kelime olan Litoloji, dilimize geçmiştir. TDK sözlüğündeki anlamı ise “Taş Bilimi”dir.

Litoloji Bilimi Neyi İnceler?

Litoloji, kayanın brüt fiziksel özellikleri hakkında ayrıntılı bir açıklama veya özet bir açıklama olabilir. Bazen litoloji, kalker veya kumtaşı gibi kayaların türü veya bileşimi anlamına da gelir. Litolojide kayaların isimlendirilmesi, kaya türlerine dayanmaktadır. Üç kategoride sıralanan Tortul kayaçlar, Metamorfik kayaçlar ve Volkanik taşlar Litoloji sayesinde incelenmektedir.