Sözlük Radyoaktif Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Radyoaktif Madde Örnekleri Nelerdir?

Radyoaktif Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Radyoaktif Madde Örnekleri Nelerdir?

04.07.2022 - 16:55 | Son Güncellenme:

Radyoaktif, atom çekirdeklerinin elektronik ışımalar veya tanecikler yayması sonucunda kendiliğinden parçalanması durumu olarak ifade edilebilir. Radyoaktivite hesabı için ise formül de toplam etkinliğin, parçacık sayısının süreye bölünmesine eşit olduğu söylenebilir. Kısaca radyoaktif, atom çekirdeğinin kendiliğinden parçalanması durumu olarak bilinmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Radyoaktif Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Radyoaktif Madde Örnekleri Nelerdir

Radyoaktif kelimesi dilimize Fransızcadan geçen bir kelime olarak bilinmektedir. Radyoaktivite, atom çekirdeğinin ışımalar yayarak kendiliğinden parçalanması durumu olarak da ifade edilebilir. Radyasyon yaydığı bilinen maddeler radyoaktif olarak adlandırılmaktadır. 

Haberin Devamı

Radyoaktif Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? 

Radyoaktif kelimesinin sözlük anlamının; sıfat, etkin, fizik ve ışık gibi manalara sahip olduğu söylenebilir. Radyoaktif maddeler, radyasyon içermektedir. Kelime anlamı olarak ise radyoaktif kelimesinin ışınım anlamına geldiği bilinmektedir. Radyoaktif maddeler, atom çekirdeğinin elektromanyetik ışımalar yapması sonucunda kendiliğinden parçalanması olarak ifade edilebilir. Bazı nesnelerin radyoaktif özelliğini yıllar boyunca taşıyabildiği gibi bazılarının ise kısa süreli taşıdığını söylemek de mümkün olmaktadır. 

Radyoaktif Madde Örnekleri Nelerdir?

Radyoaktif maddelere örnek olarak, doğal radyoaktif kaynaklar verilebilir.

Uranyum

Potasyum

Toryum

Radyum

Rodon olarak bilinmektedir. 

Haberin Devamı

Radyasyonun insan vücudunda bulunan birçok maddenin içinden geçemediğini söylemek mümkündür. Çevremizde her zaman radyasyonun bulunduğu bilinmektedir. Ancak radyasyonun insan sağlığını tehdit edici bir özelliğe sahip olduğu ifade edilebilir. Radyasyon doğal olarak bulunabileceği gibi özel makineler kullanarak da üretilmesi mümkün olabilmektedir. Bulunan ilk radyoaktif madde ise uranyum olarak bilinmektedir.

Yazarlar