Sözlük Salgın Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Salgın Hastalıklar Nelerdir?

Salgın Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Salgın Hastalıklar Nelerdir?

09.12.2021 - 04:50 | Son Güncellenme:

Son yıllarda oldukça duyulan bir konu olan salgın kelimesi kısa bir zaman diliminde insanları ve hayvanları etkileyen bulaşıcı bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Salgın hastalık olarak yayılımı etki göstermesinin yanında kısa zamanda canlılar arasında bulaşarak hastalığı sürdüren bir durumu da ifade etmektedir. Salgın nedir? Türk Dil kurumuna göre salgın kelimesinin sözlük anlamı nedir ve salgın hastalıklar nelerdir hakkındaki bilgileri sizler için derledik.

Salgın Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Salgın Hastalıklar Nelerdir


Salgın hastalıklar dünyada en korkulan ve sosyal olarak birçok alanı etkisine alan durumlardır.

Salgın Nedir?

Salgın kısa zaman diliminde canlılar arasında çoğalarak yayılan ve hastalıkların bulaşmasına neden olan bir bulaşıcı hastalığın ifade şeklidir.

Salgın oluşumu kimi zaman bir alanı veya bir beldeyi kapsadığı gibi ülkeler arası hatta dünyada da tehlike oluşturan hastalık demektir.

Genel olarak salgın enfeksiyona neden olan bir virüs veya mikrobun belirli şekillerde ve kendine has özellikler ile taşınması ve bulaştırılması ile çoğalmasını ifade etmektedir. Salgın oluştuğunda yapılacak önlemler arasında salgına neden olan mikrobun taşınmasının engellenmesi ve tedavisi için uygun aşı ve sistemlerin geliştirilmesi gerekmektedir.

Salgın insan nüfusu için büyük bir tehlike oluştururken toplu ölümler ile neticelenen durumların oluşmasını göstermektedir. Salgın konusu sosyal riskler kapsamında her ülkenin ve dünyanın değerlendirdiği bir konu olmaktadır.

Türk Dil Kurumuna Göre Salgın Kelimesinin Sözlük Anlamı Nedir?

Türk Dil kurumuna göre salgın kelimesinin sözlük anlamı kısaca bulaşıcı hastalık olarak tanımlanmaktadır. Salgın aynı zamanda bir hastalığın kısa zamanda birçok canlıya bulaşması olarak da bilinmektedir. Salgın kelimesi hayvanlara, bitkilere ve insanlara bulaşarak yayılan hastalık olarak da kullanılmaktadır.

Salgın Hastalıklar Nelerdir?

Salgın hastalıklar geçmişten günümüze kadar birçok zamanda ve yerde oluşmuş ve gerekli çalışmalar ile önlenmiş hastalıklar olarak bilinmektedir. Salgın hastalıklara en önce verilebilecek örnek corona hastalığı olarak bilinmektedir. Salgın hastalıklara tifo, verem gibi birçok hastalık örnek verilebilmektedir.

Salgın hastalıklar belirli dönemlerde insanlara ve hayvanlara bulaşıcı özellik gösteren ve ölümcül etkileri bulunan tüm rahatsızlıklar olarak kabul edilmektedir. Eski dönemlerde kuduz salgın bir hastalık olarak bilinmektedir. Geçmişte ve günümüzde ise grip türleri salgın hastalıklar arasında yerini almaktadır.