Sözlük Tevkifatlı Fatura Nedir, Nasıl Hesaplanır? Kimler Tevkifat Yapar?

Tevkifatlı Fatura Nedir, Nasıl Hesaplanır? Kimler Tevkifat Yapar?

04.07.2022 - 15:24 | Son Güncellenme:

Genel kültür ve muhasebe alanında geçen konulardan biri tevkifatlı faturadır. Tevkifatlı fatura para kesintileri yapılan bir çeşit fatura olarak bilinmektedir. Günlük hayatta yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Genellikle vergi işlemlerinde kullanılır. Vergi işlemleri sırasında hem alıcı hem de satıcı arasında geçen anlaşmalardan biri olarak da ifade edilebilir. Tevkifatlı fatura için alıcı ve satıcı arasında belirlenen tutarın ödemesi ve sonunda fatura verilmesi kararlaştırılır. Tevkifatlı fatura nedir, nasıl hesaplanır ve kimler yapar sorularının yanıtlarını sizler için derledik.

Tevkifatlı Fatura Nedir, Nasıl Hesaplanır Kimler Tevkifat Yapar

Tevkifatlı fatura vergi işlemlerinde alıcı ve satıcı arasında kesilen fatura çeşitlerinden biridir. Faturanın konusuna bakılmaksızın her durumda kullanılabilmektedir. Aynı zamanda alıcı ve satıcı arasında pay edilen tutarı ifade etmek için de kullanılmaktadır. Tevkifatlı faturanın en önemli özelliği vergi yükünün yalnızca bir tarafa değil her iki tarafa da eşit şekilde paylaştırılmasıdır.

Haberin Devamı

 Tevkifatlı Fatura Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

 Tevkifatlı fatura çeşidi iki taraflı yapılan anlaşmalardan biridir. Vergi tutarının her iki tarafa da eşit bir şekilde paylaştırılmasını konu edinmektedir. Alıcı ve satıcı arasında kararlaştırılan bu tutar yalnızca bir kişinin ücreti yüklenmesini de önlemektedir. Bağlayıcı hükmü bulunmaktadır. Bu nedenle yapılan anlaşma ile tevkifatlı fatura her iki tarafa da kesilmektedir.

 Kimler Tevkifatlı Yapar?

 Tevkifatlı faturayı, kamu kurumlarında yer alan meslek kuruluşları, döner sermaye çalışanları ve kamu alanında iktisadi teşebbüsleri olan kişiler yapabilmektedir. Aynı zamanda emekli sandığına bağlı kişiler ve tüzel kişiler de yapmaktadır.