Sözlük Win Win Ne Demek, Türkçesi Nedir? Kazan Kazan Yaklaşımı Nasıl Olur?

Win Win Ne Demek, Türkçesi Nedir? Kazan Kazan Yaklaşımı Nasıl Olur?

03.02.2022 - 13:33 | Son Güncellenme:

Win kelimesi İngilizcede kazanmak, elde etmek anlamına gelir. Win win ise hem iletişim bilimlerinde hem de iş yerlerinde kullanılan bir öğretidir. Bu öğretiye göre çıkarların çatıştığı durumlarda orta yolu bulmak, en büyük kazanımdır. Ancak, orta yolu bulmak yerine kendi isteklerini yerine getirilmesini isteyenler hem kendilerinin hem de karşı tarafın kaybetmesine neden olurlar. Bu tür durumlar içinse lose - lose terimi kullanılır. Win win öğretisi hakkında tüm merak edilenleri detayları ile derledik.

Win Win Ne Demek, Türkçesi Nedir Kazan Kazan Yaklaşımı Nasıl Olur

Win - win ve lose - lose dışında üçüncü bir yaklaşım biçimi vardır. Win - lose adıyla bilinen bu yaklaşım biçiminde bencillik ön plandadır. Yalnızca kendisini ve menfaatlerini düşünen kişiler, karşı tarafın istekleriyle ilgilenmez. Win - win ise, tüm bireylerin amaçlarına ulaşmasını hedefler. 

Haberin Devamı

 Win Win Ne Demek, Türkçesi Nedir? 

 İngilizce bir ikileme olan win win kelimesinin Türkçesi kazan kazan'dır. Winner ise kazanan, hedeflerini gerçekleştiren kişi anlamına gelir. 

 Kazan kazan Yaklaşımı Nasıl Olur?

 İletişim esnasında karşı tarafın istekleri ve çıkarlarının ne olduğuna dair bilgi sahibi olunur. Daha sonra ortak paydada buluşmak adına iki taraf da birtakım fedakarlıklarda bulunur. 

 Örneğin: Bir ailede iki kişinin de işe gitmek için arabaya ihtiyacı var. Arabayı sadece bir kişinin kullanması win - lose, iki kişinin dönüşümlü olarak kullanması ise win - windir. 

 Kazan kazan yaklaşımında bencillik değil anlayış, fedakarlık ve sağduyu ön plandadır. 

Yazarlar