04.03.2021 - 16:12 | Son Güncellenme:
Taşlama işlemi temelde kesici bir eleman olan döner disk yardımı ile yarı mamul olarak işlenmiş olan malzemenin üzerinden talaş kaldırılması olarak ifade edilebilir. Taşlama işlemi ile malzemenin yüzeyi daha pürüzsüz bir görünüm kazanmaktadır.
Taşlama Nedir, Ne İşe Yarar?
Taşlama işlemi farklı formlardaki sert aşındırıcılar ile iş parçalarının ve yarı mamullerin yüzeyinden talaş kaldırılmasına verilen isimdir. Taşlamanın yapıldığı makine taşlama tezgahı ismini alır. Taşlama tezgahları ürünlerin yüzey kalitelerini arttırmanın yanında ölçüsel anlamda da daha hassas ürünlerin ortaya konmasını sağlamaktadır.
Taşlama makinelerinde kullanılan kesici taşlar, sert ve aşındırıcı özelliğe sahip parçacıkların, birleştirme elemanları ile üretilmesiyle elde edilmektedir. Kesici taşlar, taşlama tezgahlarında oldukça yüksek devirlerde döner. İş parçası üzerine temas eden bu kesici taşlar sayesinde düşük derinliklerde talaş kaldırma işlemi uygulanmaktadır.
Taşlama işlemi ile yüzey kalitesi artırılmaktadır. En fazla kullanılan taşlama yöntemleri arasında düzlem yani satıh taşlama makinesi bulunur. Taşlama işlemi imalatta son işlem olarak ifade edilebilir. Ancak bazı malzemelerde taşlama ile elde edilen yüksek yüzey kalitesinin istenmediği durumlar da olabilmektedir.
Taşlama Çeşitleri Nelerdir?
Taşlama çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;
CNC Taşlama
Düzlem (Satıh) Taşlama: Bu taşlama yönteminde düz yüzeylerin taşlama işlemi yapılmaktadır.
Puntasız Taşlama
Silindirik Taşlama: Silindirik olan parçaların taşlanması işleminde silindirik taşlama makineleri kullanılmaktadır. Burada hem taş hem de parça aynı anda dönme yapar. Silindirik taşlama makineleri pek çok alanda kullanılan silindirik şekilli ürünlerin imalatında kullanılmaktadır. Havacılık, savunma, kalıp, medikal bu alanlardan bir kaçıdır.