Eğitim Telkari Nedir? Telkari Sanatı Daha Çok Hangi İllerde Yapılır?

Telkari Nedir? Telkari Sanatı Daha Çok Hangi İllerde Yapılır?

02.03.2021 - 16:20 | Son Güncellenme:

Telkari, kadınların ve takı meraklılarının belki bilebilecekleri bir kavramdır. Fakat çok geniş bir kesim için de hiç karşılaşmadıkları bir kelimedir. Peki telkari nedir? Telkari sanatı daha çok hangi illerde yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Telkari Nedir Telkari Sanatı Daha Çok Hangi İllerde Yapılır

Telkari; bir el sanatıdır. Gümüş tellerle yapılan ve değişik ince işçilikli takıların ortaya çıkarıldığı bir sanattır.

TELKARİ NEDİR?

Haberin Devamı

Telkari, genellikle ince gümüş tellerin değişik formlarda birleştirilmesinden oluşan bir el sanatı, gümüş işleme sanatıdır. Yani çok kısa tarifi ince gümüş tellerin birleştirilmesiyle ortaya çıkarılan ürünlerin tamamına verilen bir isimdir.

Telkari sanatının geçmişi çok eski tarihlere dayanmaktadır. Neredeyse milattan önce 3000' li yıllara kadar dayanan bu sanatın çıktığı yer de Ortadoğu topraklarıdır. Fakat orta çağda Sicilya ve Venedik' te de kullanılmıştır. Telkari tamamen elde yapılan bir işçiliktir. Bu amaçla hazırlanan çok ince altın ya da gümüş teller değişik formlara ve takılara dönüştürülürler.

Telkari Sanatı Daha Çok Hangi İllerde Yapılır?

Telkari aslında Mardin ilimize özgü, bu yöreye ait bir gümüş işleme sanatıdır. Mardin bugün telkari ürünleri ile ülke sınırlarını aşmış bir üne sahip bulunmaktadır. Özellikle e-ticaretin artması ile birlikte Mardin' den bütün dünyaya telkari ürünlerinin satışı yapılabilmektedir. Bu durum da Mardin'in telkari ve telkari ürünlerinin tanınırlığını artırmıştır. Telkari kolyeler, bilezikler ve yüzükler böylece tüm dünyada kullanılır hale gelmiştir.

Mardin kentimizin yanında Ankara' nın Beypazarı ilçesinde de telkari işçiliği yaygındır. Beypazar ilçesinde yaklaşık 110-130 arasında telkari işi yapan atölye bulunmaktadır. Tarihi bir geçmişi olan Beypazarı telkari sanatı geliştirilerek günümüze kadar gelmiştir. Beypazarı telkari sanatı da altın ve gümüş takılarda değişik süsleme ve desenlerle günümüze kadar gelmiştir. Tıpkı Mardin telkari sanatı gibi Beypazarı telkari ürünleri de hem iç pazarda hem de dış pazarda büyük ilgi görmektedir.

 

Yazarlar