Eğitim TEOG lise tercih işlemleri nasıl yapılır? İşte TEOG Tercih Robotu ve detayları

TEOG lise tercih işlemleri nasıl yapılır? İşte TEOG Tercih Robotu ve detayları

13.07.2015 - 09:20 | Son Güncellenme:

Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte öğrenciler ve ailelerini tercih heyecanı sardı. Tercih işlemleri başladı ve öğrenciler aldıkları puanlarına, Lise taban ve tavan puanları, lise yüzdelik dilimlerine göre Milli Eğitim Bakanlığı'nın sisteminden tercih işlemlerini yapacaklar. Peki TEOG lise tercih işlemleri nasıl yapılır? İşte TEOG Tercih Robotu ve detayları...

TEOG lise tercih işlemleri nasıl yapılır İşte TEOG Tercih Robotu ve detayları

TEOG sınavı sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı'nın resmi internet sitesinden açıklandı. 1 Milyonu aşkın Lise adayı öğrenciler, TEOG sınav sonuçlarının ardından 2015-2016 lise yüzdelik dilimleri, lise taban ve tavan puanları ile birlikte tercih yapacak. Öğrenciler 25 okul tercih edebilecek ve bu tercihleri herhangi bir ortaokul müdürlüğüne onaylatması gerekecek. 6 Temmuz'da başlayan tercih işlemleri 16 Temmuz'da son bulacak. Öğrencilerin tercih işlemlerinin ardından MEB bu sonuçları 14 Ağustos 2015'te açıklayacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıkladığı yerleştirme sonuçlarına esas nakil işlemleri ise 17-21 Ağustos 2015, 24-28 Ağustos 2015 ve 31 Ağustos-4 Eylül 2015'te yapılacak.

Haberin Devamı

MEB TEOG LİSE TERCİHİ YAPMAK İÇİN TIKLAYIN

LİSE TABAN VE KONTENJAN BİLGİLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NDAN UYARI

"TEOG TERCİH ROBOTU..."

Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı açıklamayla bazı internet sitelerinde bulunan TEOG Tercih Robotlarına itibar edilmemesi uyarsında bulundu. Özellikle öğrencilerden kimlik numarası, öğrenci numarası, e-okul şifresi, adres, cep ve ev telefonu bilgileri isteyen Tercih Robotu uygulamalarından uzak durulmasını istedi.

TEOG PUANLARIN NEDEN YENİDEN HESAPLANDI?

TEOG Sınav Sonuçlarının ardından yerleştirme puanları tam dört kez hesaplandı. Dördüncü kez hesaplamasının nedeni ise bazı öğrencilerin haftada bir saat aldıkları seçmeli derslerin e-okul sisteminde işlenmemesi ve “0” olarak değerlendirilerek hesaplanması oldu. Bu hatadan dolayı Milli Eğitim Bakanlığı TEOG sonuçlarında hesaplama yaparken bir de açıklama yaptılar. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilisi, "Bu hata okulların suçudur. Öğrencilerin puanlarını E-Okul sistemine girmemişler. Hatanın anlaşılmasının ardından tekrar puan hesaplaması yaptık" dedi. Okul yöneticileri ise “E-okul sisteminde seçimlik dersler ekranı kapalıydı. Ayrıca bu yıl Yılsonu Başarı Puanları’nın (YBP) hesaplanmasına bu derslerin etki yapacağı söylenmedi” diye kendini savundu.

TEOG 2015 PUANLAR DEĞİŞTİ Mİ?

TEOG sınavının mahkemelik olmasının ardından bir skandal da seçmeli ders notlarının girilmesiyle yaşandı. Seçmeli derslerin puanlarının eklenmesinin ardından her öğrencinin puanı değişmedi. Sadece bu dersten notu girilmemiş öğrencilerin puanı değişti. Bazı öğrencilerin ise yüzdelik dilimlerinde değişiklikler görüldü. Bu değişiklik tüm öğrencilerin başarı sırasını değiştirdi ancak Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu veriyi paylaşmamasından dolayı nasıl bir değişiklik olduğu henüz kesin olarak bilinmiyor.

TEOG SINAVI NEDİR?

TEOG sınavı tam karşılığı ile Milli Eğitim Bakanlığının Türkiye genelinde yaptığı ortak yazılı sınavı. Altı ayrı dersten 1. Ve 2. Dönem olmak üzere iki aşamalı olarak uygulanıyor. Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ve İngilizce dersleri için 2. sınavlar, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi dersleri için 1. sınavlar ortak yapılıyor. İki gün gerçekleşen sınavlarda öğrencilere her ders için 40 dakika süre veriliyor ve 20 çoktan seçmeli soru soruluyor.

• Yine diğer sınav sistemlerinden farklı olarak 3 yanlış 1 doğruyu götürmüyor. Öğrenci yaptığı her doğru soru için 5 puan alıyor. Ve toplam puanı yazılı notu olarak e-okul sistemine bakanlıkça işleniyor. Örneğin; öğrenci Türkçe dersinden 17 doğru 3 yanlış yapmışsa bunun karşılığı 85 puan olarak e-okula işleniyor. Yaptığı yanlışların puanına etkisi olmuyor.

• Yerleştirme puanı da farklı hesaplanıyor. İlk önce öğrencinin girdiği TEOG sınavlarının ağırlıklı ortalaması alınıyor. Daha sonra da 5-6-7-8. sınıf yıl sonu not ortalamalarının ağırlıklı ortalaması alınıyor. (Önemli Not: 2013-2014 ve 2014-2015 için 6-7-8. Sınıf yıl sonu not ortalamaları hesaplanacak. Çünkü 4+4+4 sistemiyle beraber 5. sınıf yeni ortaokul oldu. Bu iki yılda mezun olacak öğrenciler 5. sınıfı ilkokul olarak okudular.)

• 1. TEOG ve 2. TEOG sınavlarından aldığın notun ortalaması %70 ve okul başarı puanının ortalaması % 30 etki ediyor. Bu ortalamalar alındıktan sonra öğrencinin yerleştirme puanı ortaya çıkıyor.

• TEOG sisteminde ileriki yıllarda bu yapılan ortak sınavlar sadece 8. Sınıfta değil, 5-6 ve 7. sınıflarda da yapılacak. Altı ders yerine de Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ve İngilizce derslerinden sınav yapılacak.

• Bu sınav sistemin getirdiği en büyük değişiklik de bu. Öğrenciler istedikleri liseye girmek için sadece girdikleri sınavlardan değil ortaokul hayatları boyunca gördükleri tüm derslerden sorumlu olacak ve değerlendirilecekler.

Yazarlar