Eğitim Tevfik Fikret Kimdir? Hayatı, Eserleri Ve Edebi Kişiliği

Tevfik Fikret Kimdir? Hayatı, Eserleri Ve Edebi Kişiliği

12.05.2021 - 03:15 | Son Güncellenme:

Türk edebiyatında pek çok önemli şahsiyetler vardır. En çok okunan ve eserleri beğenilen şairlerden olan Tevfik Fikret'te o şahsiyetlerden bir tanesidir. Tevfik Fikret gerek kişiliği gerekse de ortaya koymuş olduğu eserleri ile adından sıklıkla söz ettirmiş olan bir şairdir. Son günlerde Tevfik Fikret şiirleri ve eserleri araştırma konusu olmuştur. Peki Tevfik Fikret kimdir? Tevfik Fikret'in hayatı nasıldır? Tevfik Fikret'in eserleri nelerdir? Tevfik Fikret'in edebi kişiliği nedir? İşte Tevfik Fikret ile ilgili tüm detaylar.

Tevfik Fikret Kimdir Hayatı, Eserleri Ve Edebi Kişiliği

Tevfik Fikret Seret-i Fünun dönemi şairlerindendir. Hakkında pek çok kitap yazılmıştır.

Tevfik Fikret Kimdir?

Tevfik Fikret Osmanlı döneminde yaşamış olan bir şairdir. Osmanlı imparatorluğunda şairlik ve öğretmenlik de yapmıştır. Servet-i Fünun'un kurucularından olan Tevfik Fikret aynı zamanda idealist düşünceleri ile bilinen bir şairdir. Tevfik Fikret aynı zamanda cumhuriyetimizin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk'ü de düşünceleri ve fikirleri ile etkilemiştir. Türk edebiyatını batılılaşma sürecine sokan şairlerden bir tanesidir.

Tevfik Fikret Hayatı

Tevfik Fikret 1867 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Osmanlı imparatorluğu döneminde doğan Tevfik Fikret soylu bir aileden gelmektedir. Tevfik Fikret'in babası Hüseyin Efendi'dir. Tevfik Fikret'in babası belediye meclis üyeliği de yapmış ve Tapu müdürlüğünde çalışmıştır. Tevfik Fikret'in annesi ise Hatice Refia Hanım'dır. Tevfik Fikret'in Sıdıka ve Şevki isimde iki tane de kardeşi bulunmaktadır. Üç çocuklu bir ailenin çocuğu olarak doğmuştur.

İlk eğitim hayatına Aksaray'da başlamıştır. Aksaray'da Mahmudiye Valide Rüştiyesi'ne başlamış ve burada başarılı bir şekilde eğitim hayatın tamamlamıştır. Oldukça dindar bir ortamda büyümüştür. Daha sonra Ruslar ve Osmanlı arasında yaşanan 93 harbinin sonuçlanması ile İstanbul'a gelmiştir. Burada Galatasaray lisesinde eğitimini sürdürmüştür. Galatasaray lisesinde çok iyi bir eğitim hayatı geçirmiş ve edebiyat ile de bu dönemde tanışmıştır. Galatasaray lisesinde Recaizade Mahmut Ekrem ve Muallim Naci gibi yazarlarla tanışmıştır.

Tevfik Fikret Eserleri

- Sis
- Şermin
- Tarih-i Kadim
- Rubabın Cevabı
- Rubab-ı Şikeste
- Haluk'un Defteri
- Balıkçılar
- Doksan Beşe Doğru
- Millet Şarkısı
- Rubab-ı Cevab
- Bir İçim Su
- Zavallılara Verin
- Yeşil Yurt
- Ferda
- İnanmak İhtiyacı

Tevfik Fikret Edebi Kişiliği

Servet-i Fünun edebiyatının kurucusu olarak bilinmektedir. Şiir alanında büyük eserler ortaya koymuştur. Tam olarak edebi kişiliği Servet-i Fünun dönemi ve sonrasına uzanmaktadır. Türkçeyi başarılı şekilde eserlerinde ortaya koymuştur. Aynı zamanda batıdan da etkilenen düşünceleri olmuştur. Sone'yi de kullanmıştır.