Eğitim Toprak Ana - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

Toprak Ana - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

13.04.2023 - 01:54 | Son Güncellenme:

Türk dünyasında çeşitli eserler vardır. Orta Asya’da yazılan eserler ülkemizde pek çok kişi tarafından beğenilir. Bu eserlerden en önemlisi de Toprak Ana’dır. Kırgız yazarın yazdığı bu kitap önemli eserlerden bir tanesidir. Toprak Ana ile ilgili tüm merak edilenleri sizler için hazırladık. Toprak Ana 1963 yılında yayınlanmıştır. Ünlü Kırgız Türk yazar tarafından yazılmıştır. Rusça dilinde yayınlanmış olsa da birçok dile çevrilmiştir.

Toprak Ana - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

Kitap Özeti Oku

Haberin Devamı

 Tolganay küçük yaşlarda toprakla tanışır ve tarlasını ailesi kadar çok sever. Toprakta mutlu bir şekilde oynarken, toprağı sürerek geçimini sağlar. Tolganay’ın toprak ile tanışması dedesinin borçları sebebiyledir. Bundan sonra o da toprak işçisi olur. Tolganay kendisi gibi toprakla uğraşan Suvankul’a aşık olur ve ardından evlenirler. Beraber tarlada çalışarak geçimlerini kazanırlar.

 Üç çocukları olur ve Suvankul traktör sürmeyi öğrenir. Köye traktörü getiren ekibin başıdır. Çocukları büyür. Kasım babası gibi biçerdöver sürücüsü olur. Maysalbek güzel bir öğretmen olmak için kente gider. Caynak en küçükleridir ve Gençlik Kolu Kulübü'ne başkan olur. Kasım bir süre sonra evlenir, Tolganay dahil olmak üzere evdeki herkes memnun olur. Böylelikle ailece tarlada çalışırlar.

Haberin Devamı

 Hayat güzel ilerlerken ansızın tarlaya bir Rus askerinden savaş çıktığı haberi gelir. Köydeki erkekler askere çağrılır ve Kasım'ın da askerlik çağrısı hemen gelir. Bütün aile üzülmüş olsa da askere uğurlarlar. Aile Maysalbek'in de askere çağrıldığı haberini öğrenirler. Savaş devam ederken, cephedeki erkek azlığından, Suvankul da askere çağrılır.

 Bunun sonucunda ekip başı Tolganay'a verilir ve tüm zorluklara rağmen çalışmaya devam eder. Caynak eğitime çağrılan köyün genç delikanlılarından birisidir. Bir gün, annesine eğitime gittiğini söyler ve cepheye gider. Evindeki tüm erkekleri cepheye gönderen Tolganay, oğlu Kasım ve eşi Suvankul'un şehit olduğunu öğrenir. Şehit haberleriyle üzülen Tolganay ve gelini Aliman hayata devam ederler.

 Bu sefer de Maysalbek'ten kötü bir mektup alır ve diğer oğlunu da cephede kaybeder. Uzun bir süre Caynak'dan haber alamayınca onu da kaybettiğini düşünür ve umudunu kaybeder. Tolganay tüm acısını gelini Aliman ile dindirir, ona kızı gibi davranır. Savaşın izleri silinmeye başlar. Cephelerden evlerine geri dönen askerler, tarlalarda çalışmaya başlarlar.

 Tolganay gelini için biraz endişelenir çünkü evlenmesi gerektiğini düşünür. Fakat Aliman evlenmek istemez. Bir çoban sonbaharda Aliman'ı hamile bırakır ve Tolganay bunu çok sonra öğrenir. Aliman'ın doğumu ilerledikçe Tolganay'a olan davranışlarında değişiklikler meydana gelir.

Haberin Devamı

 Tolganay Aliman'ı bir gece ahırda doğum sancıları çekerken bulur. Aliman’ı hastaneye götürmek ister ve yolda doğum yapar. Ardından ölür. Tolganay torununun ismin Canbolat koyar ve torununu zorluklar ile büyütür.

 Konusu

 Toprak Ana romanında savaş zamanında insanların yaşadığı sıkıntıları, cephede kaybedilenlere acıları ve ayrılıkları anlatmıştır. 

 Karakterleri 

 Tolganay: Gençliğinden itibaren tarlada çalışan kadın.

 Suvankul: Esmer bir yiğit. Tarlada çalışarak geçimini sağlayan karakter.

 Kasım: Romanda büyük oğlan.

 Maysalbek: Babasına benzeyen ortanca oğlan.

 Caynak: Annesine benzeyen en küçük oğlan.

 Aliman: Kasım’ın eşi.

 Sayfa Sayısı

 Toprak Ana 136 sayfadır.