Eğitim Türkçe ve Sosyal belirleyici olacak

Türkçe ve Sosyal belirleyici olacak

19.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

YKS’nin ilk oturumu olan TYT dün tamamlandı. Her yıl matematik testi adayları zorlardı ancak bu yıl uzun paragraf sorularının yer aldığı Türkçe, sınavın belirleyicisi oldu. Sosyal Bilimler soruları ise adayların beklemediği zorluktaydı.

Türkçe ve Sosyal belirleyici olacak

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) dün gerçekleştirildi. Yaklaşık 3.2 milyon adayın katıldığı TYT, saat 10.15’te başladı; sınavda adaylara 120 soru soruldu, bu yıl getirilen 30 dakika ek süreyle birlikte 165 dakika süre tanındı. 

Haberin Devamı

Uzmanlardan ve adaylardan gelen yorumlara göre sorular genel olarak müfredata uygundu. Açık ve anlaşılır bir dil kullanılan sorularda bilginin yanı sıra adayların yorum gücü de ölçüldü. Geçen yıl adayları adeta ağlatan matematik, bu yıl kolay sorulardan oluşurken uzun paragraf soruları ile Türkçe, bilgi ağırlıklı olduğu için de sosyal bilimler testi adayları daha çok zorladı. Bahçeşehir Koleji, Bilfen Liseleri, Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları, Uğur Okulları ve Nesibe Aydın Okulları bölüm başkanlarının testlere göre yorumları ise şöyle: 

ZAMAN KAYBETTİRDİ 

Okuduğunu anlama ve yorumlama sorularının öne çıktığı Türkçe testinde, 7 soru dil bilgisi, 33 soru paragraf ile cümlede ve sözcükte anlam sorularıydı. Anlam soruları ile birkaç paragraf sorusunun çeldiricileri oldukça kuvvetliydi. İlgili soruları birkaç kez okumak zorunda kalan adaylar zaman kaybetti. Edebiyat ve sanatla ilgili metinlerin fazla olduğu gözlemlenen sınavda, cevap seçeneklerinde güçlü çeldiricilerin olması, Türkçe açısından sınavın seçiciliğini ortaya koydu. Sorular orta seviyenin üstünde zorluğa sahipti. 

Haberin Devamı

2021’DEN KOLAYDI 

Geçen yıla göre kolay ve anlaşılır düzeyde olan Matematik testi, okuduğunu anlayabilme, verileri birbiriyle ilişkilendirme ve işlem yapmaya yönelikti. 2018’de değişen soru yapısının bu sınavda da kendini gösterdiği, modelleme ve hikâye kurgusu yapıldığı görüldü. Sorularda çeldirici yoktu, çözümler de uzun değildi. Seçici ve eleyici soru sayısı oldukça azdı. Geometri soruları da 2021’den kolaydı. Çoğunlukla modelleme kurgusuyla hazırlanmış; geometriksel düşünme becerisini ölçen, denklem kurup çözümleme gerektiren nitelikte orta seviyeli sorulardan oluşuyordu. 

FEN, YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ 

Fen Bilimleri Testi’ndeki Fizik soruları temel düzeyde fizik bilgilerini günlük hayattaki örnekleri üzerinden soran, bilgiyi kullanma ve yorumlama becerisini ölçer nitelikteydi. Okuma alışkanlığı olanların zorlanmayacağı şekilde hazırlanan, metinleri uzun tutulan ve çoğunlukla görsellerle desteklenen sorulardan 6’sı sıklıkla karşılaşılan sorulardı. Elektrostatik sorusunun zorlayıcı ve sınavın en seçicilerinden olacağı düşünülüyor. 

Haberin Devamı

Kimya’da sorular bilgi ağırlıklı olup bilgiyi yorumlayabilme gücü yüksek olanların yapabileceği nitelikteydi. Biyoloji genel olarak kolaydı. 

DİN SORULARI ZORDU 

Sosyal Bilimler Testi’ndeki Coğrafya’da 3 soruda harita okuryazarlığı ön plandaydı. Zorluk derecesi kolay ve orta düzeyde, genel olarak iyi hazırlanmış bir sınavdı. Türkiye ve Güney Kore’nin Dünya üzerindeki yeriyle ilgili soru, güçlü çeldiricilere sahipti.  

Tarih’te de paragraf ağırlıklı sorular, bilgiyi doğru bir şekilde yorumlayıp analiz etmeyi ölçen nitelikteydi. Türklerin İslamlaşması ile ilgili son dönem araştırmaları ölçüt alınarak yeni bir bilgi sorgulanmış. Zorluk derecesi orta düzeydeydi. 

Felsefe’de genel olarak bilgi gerektiren, paragrafları uzun, anlaşılması zor ve çeldiricileri güçlü sorular vardı. Soruların 3’ü zor, 2’si ise orta düzeydeydi. 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nde 2 soru bilgi gerektiren, zorlayacak nitelikteydi. Allah-İnsan İlişkisi ve Gönül Coğrafyamız ünitelerine ait soruları yorum yaparak çözmek mümkün değildi. Sınav zora yakın düzeydeydi. 

Haberin Devamı

YKS BUGÜN BİTİYOR

TYT’de Türkçe’de 40; Sosyal Bilimler’de 20; Temel Matematik’te 40; Fen Bilimleri’nde 20 olmak üzere toplam 120 soru vardı. Sınav bugün devam ediyor. İkinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) saat 10.15’te başladı ve 180 dakika sürdü. Üçüncü ve son oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT) de saat 15.45’te başlayacak ve adaylara 120 dakika süre verilecek.

521 BİN KİŞİ GÖREV ALDI

TYT’ye bu yıl, 3 milyon 234 bin 409 aday başvurdu. 81 il ve Lefkoşa’da düzenlenen sınav, 10 bin 537 binada, 180 bin 601 salonda uygulandı. 521 bin 191 kişinin görev aldığı sınavda bu yıl maske zorunluluğu kaldırıldı. Kovid-19 pozitif durumunu bildirir laboratuvar sonucunu gösteren adaylar, aynı durumdaki adaylar için hazırlanan yedek sınav salonlarında sınava alındı.

YARIN: YKS’NİN İKİNCİ OTURUMU OLAN AYT ZOR MUYDU, KOLAY MIYDI?