Eğitim Tyt Ve Ayt Sınavı Nedir, Farkları Nelerdir? Tyt Ve Ayt Hangi Sınıfları Kapsar?

Tyt Ve Ayt Sınavı Nedir, Farkları Nelerdir? Tyt Ve Ayt Hangi Sınıfları Kapsar?

16.04.2021 - 14:54 | Son Güncellenme:

Dünya üzerinde varlık göstermekte olan pek çok ülkede özellikle 1980'li yıllardan itibaren eğitim sistemleri güncellenmek de ve okul ders programlarının değişmesi söz konusu olmaktadır. Sizin için TYT ve AYT sınavı nedir, farkları nelerdir? TYT ve AYT hangi sınıfları kapsar sorularının yanıtlarını tüm detayları ile birlikte derledik.

Tyt Ve Ayt Sınavı Nedir, Farkları Nelerdir Tyt Ve Ayt Hangi Sınıfları Kapsar

Değişen eğitim sistemiyle birlikte bireylerin eleştirel düşünme, problem çözme, akıl yürütme, yaratıcılık gibi 'üst düzey düşünme becerileri'nin geliştirilmesi ön planda tutuluyor. Testlerin geliştirilme anlayışları için de bu yönde bir dönüşüm yaşanması söz konusu oluyor. 

Haberin Devamı

TYT ve AYT Sınavı Nedir?

Eski isimleri YGS-LYS olan TYT-AYT, yükseköğretime geçiş sınavları olarak hayata geçmektedir. Üniversite kazanmak isteyen öğrenciler TYT ve AYT sınavlarına girerek üniversite okuma şansına sahip hale gelmektedir. TYT (Temel Yeterlilik Testi), öğrencilerin sahip oldukları temel yeterliliklerini ölçen birinci oturum sınavıdır.

AYT (Alan Yeterlilik Testi) ise öğrencilerin kendi alanlarında sahip oldukları başarılarını ölçen ikinci oturum sınavıdır. 

TYT ve AYT Sınavı Farkları Nelerdir?

Eski dönemlerdeki isimleri YGS-LYS olan TYT-AYT, yükseköğretime geçiş sınavları olarak yapılmaktadır. Bu her iki sınavın arasında bazı farkların varlığı söz konusudur. Bu farkları ise şu şekilde sıralamak mümkün;

Haberin Devamı

 - TYT sınavının açılımı Temel Yeterlilik Testi olmaktadır. 

 - Öğrencilerin sahip durumda oldukları temel yeterliliklerini ölçen birinci oturum sınavı olarak gerçekleştirilmektedir.

 - Herkesin girmekte olduğu bir sınav olmasından dolayı Türkçe ve Matematik ağırlıklı gerçekleşmektedir.

 - TYT'de 40 Matematik, 40 Türkçe, 20 Fen Bilimleri ve 20 Sosyal Bilimler olmak üzere 120 soru sorulmaktadır. Bu 120 sorunun 135 dakikalık süre içerisinde öğrencilerden cevaplamaları talep edilmektedir.

 - AYT sınav sisteminin açılımı Alan Yeterlilik Testi olmaktadır.

 - AYT sınavı öğrencilerin kendi alanlarında sahip oldukları başarıyı ölçen ikinci oturum sınavıdır.

 - AYT'de 40 Matematik, 40 Türkçe, 40 Fen Bilimleri ve 40 Sosyal Bilimler olmak üzere 160 soru içermektedir.

 - AYT 180 dakikalık bir sınav olma özelliği taşımaktadır.

 - AYT puanının %60'ı, TYT puanının %40'ı sınav puanına etki edecektir.

 - TYT'den 150 baraj puanını geçmiş durumda olan öğrenciler ikinci sınava girmeye hak kazanır.

 - AYT'de 180 baraj puanının geçen öğrenciler 4 yıllık üniversite yani lisans tercihi yapabilirler.

 TYT ve AYT Hangi Sınıfları Kapsar?

 TYT 9 ve 10 sınıfı kapsayan bir sınav olup AYT ise 11 ve 12. Sınıfı kapsayan bir sınavdır. TYT, öğrencilerin yorumlama gücünü ölçen bir sınav olup sorulan soruların büyük bir bölümü 9 ve 10. sınıflardan sorulur. TYT sınavından elde edilen sonucuna göre yüksekokul bölümüne gidilebilir.

Haberin Devamı

 AYT, öğrencilerin mevcut bilgi düzeyini ölçer ve ağırlıklı olarak 11 ve 12. sınıf konularından sorular barındırır. AYT sınav sonucuna göre öğrenci bir fakülte bölümüne gidebilir.