Eğitim Ukba Ne Demek? Osmanlıca Olan Ukba Kelimesinin Türkçesi Nedir?

Ukba Ne Demek? Osmanlıca Olan Ukba Kelimesinin Türkçesi Nedir?

08.03.2021 - 13:14 | Son Güncellenme:

Ukba sözcüğü günlük dilde pek kullanılmasa da anlamı itibariyle bilinen bir kelime olduğu söylenebilir. Merakla ve ilgiyle okuyacağınız bilgileri sizin için derledik. Ukba ne demek? Osmanlıca olan ukba kelimesinin Türkçesi nedir? İşte, tüm detaylar.

Ukba Ne Demek Osmanlıca Olan Ukba Kelimesinin Türkçesi Nedir

 Ukba; sözcük olarak ahireti, öbür dünyayı, baki olan alemi anlatmaktadır.

Haberin Devamı

 Ukba Ne Demek?

 Ukba kelimesi Osmanlı Türkçesine özgü bir sözcük olmakla birlikte kök yapısı bakımından Arapça'dır. Ukba kelimesinin eş anlamlısı olan dar-ı beka kelimesi ise " öte dünya" demektir. Birçok kaynakta ve eserde ukba sözcüğü " sonra olan, son gün" anlamlarında kullanılmıştır. Kuran'da da ukba sözcüğüne yer verildiği görülmektedir.

 Osmanlıca Olan Ukba Kelimesinin Türkçesi Nedir?

 Osmanlıca Türkçesine has ukba sözcüğünün mana olarak Türkçe karşılığı ise; sonsuz dünya, baki alem, öbür dünya, ahiret olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak ukba kelimesi diğer yandan "ceza" anlamına da gelmektedir. Ukba kelimesi ile aynı zamanda Peygamber Hz. Muhammed (s.a.v.)'in siyah sancağı anlatılır. Siyah sancağına da ukba ismi verilir. Arapça dilinde "ukba" sözcüğünün sözlük manası ise; "bir şeyin sonu, nihayeti ve sonuç" demektir.

 

Yazarlar