Eğitim Yabancı öğrenci sınavı 52 ülkede yapılacak

Yabancı öğrenci sınavı 52 ülkede yapılacak

07.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile Türkiye Maarif Vakfı (TMV) arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokolle üç kurum ulusal ve uluslararası alandaki tecrübe ve yetkinliklerini paylaşarak eğitim-öğretim, araştırma geliştirme ve üniversite fuar organizasyonları alanlarında iş birliği yapacak.

Yabancı öğrenci sınavı 52 ülkede yapılacak

Protokol hakkında bilgi veren YÖK Başkanı Erol Özvar, “Eğitim faaliyetlerinin karşılıklı olarak desteklenmesi, Türk kültürünün ve Türkçe’nin yaygınlaştırılması için birlikte çalışılması, sahip olduğumuz tecrübe ve bilgi birikiminin paylaşılması yönünde ortak bir iradeyi ortaya koymuş oluyoruz” dedi. 

Haberin Devamı

YÖK olarak Türkiye Yurtdışından Öğrenci Kabul Sınavı (TR-YÖS) üzerinde hassasiyetle durduklarını ve yakın zamanda önemli düzenlemeler yaptıklarını belirten Özvar, Türkiye’deki üniversitelere daha nitelikli ve daha fazla sayıda uluslararası öğrencinin ilgisini çekmek amacıyla 6 dilde gerçekleştirilecek TR-YÖS sınavının uygulanacağı ülke sayısını 52’ye, sınav merkezi sayısını da 78’e yükselttiklerini kaydetti. 

YTB Başkanı Abdullah Eren son dönemde uluslararası öğrencilere yönelik istenilmeyen yaklaşımlar olduğunu belirterek, “Türkiye’ye sadece öğrenci olarak değil, aynı zamanda öğrenci olarak geldikten sonra ülkemize ekonomik katkı sağlayan, mezun olduktan sonra Türkiye ile ilişkilerini koparmayan bu büyük kitleye yönelik daha kapsamlı çalışmalar da olacaktır. Bu protokol de buna katkı sağlayacaktır” diye konuştu. 

Haberin Devamı

TMV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün ise sayıları artan uluslararası öğrenci hareketliliğinin birlikte yönetilmesi ve bu alanda iş birliği yapılmasının önemine işaret ederek, “İnşallah burada ortak bir sinerji yaratırız ve bu süreçleri daha sağlıklı bir şekilde yönetme imkânımız olur. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. - EĞİTİM SERVİSİ 

Yazarlar