Eğitim Yargıtay Başkanını Ve Üyelerini Kim Seçer?

Yargıtay Başkanını Ve Üyelerini Kim Seçer?

04.06.2021 - 14:18 | Son Güncellenme:

Yargıtay sözcüğü günlük yaşamda sıklıkla karşılaşılan bir kavramdır. Televizyonlarda, gazete ve dergilerde Yargıtay ve Yargıtay üyeleri sözcüklerine denk gelmek mümkündür. Sosyal medya kullanımının yaygınlaşması ile birlikte ise değişik sosyal mecralarda Yargıtay, Yargıtay başkanı ve Yargıtay üyeleri sözcüklerine rast gelmek olanaklıdır. Elbette Yargıtay ile ilgili pek çok konu da merak konusu olmaktadır. İşte sizler için Yargıtay hakkında ilgiyle okuyacağınız yararlı bilgileri içeren bilgileri derledik. Yargıtay başkanını ve üyelerini kim seçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Yargıtay Başkanını Ve Üyelerini Kim Seçer

Yargıtay, Anayasal bir kurum olup yüksek mahkemedir. Yargıtay'a üye ve başkan seçimi de yasalarla düzenlenmiştir.

Haberin Devamı

 Yargıtay Başkanını ve Üyelerini Kim Seçer?

 Yargıtay, Anayasa da düzenlenmiş ve Yargıtay Kanunu ile de görev ve yetkileri belirlenmiş olan 4 yüksek mahkemeden birisidir. Yargıtay'ın kuruluşu oldukça eskidir. 153 yıl önce kurulmuştur. Yargıtay'ın kuruluş tarihi 06.03. 1868'dir.

 Günümüzde Ankara' da bulunan Yargıtay'ın kanununda değişiklik yapılarak 32 olan daire sayısı 38 ve 250 olan üye sayısı 387'ye çıkarılmıştır. 2016 yılında gerçekleştirilen değişiklik ile birlikte bugün Yargıtay'ın daire sayısı 44 olup Yargıtay üye sayısı ise 310' dur. Yargıtay Hukuk ve Ceza Dairelerinden oluşur. Hukuk Dairelerinin üstünde Hukuk Daireleri Genel Kurulu bulunmaktadır. Ceza Dairelerinin üstünde de Ceza Daireleri Genel Kurulu bulunmaktadır. Yargıtay'ın başlıca görevleri adli yargı ilk derece mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir.

Haberin Devamı

 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekili seçimi şu şekilde yapılır. Yargıtay Genel Kurulu kendi üyeleri arasından 5 aday belirler. Bu 5 aday belirleme seçiminde gizli oy yöntemi izlenir. Yargıtay Genel Kurulu'nun seçtiği 5 aday arasında Cumhurbaşkanı birini seçer. Seçilenler 4 yıl görev yaparlar. Süresi biten kişiler yeniden seçilebilirler.

 Yargıtay'a üye seçimi ise kanunlarda öngörüldüğü şekilde yapılır. Yargıtay üyeliğine aday olabilecek hakimlerin birinci sınıfa ayrılmış hakimler olması gerekmektedir. Hakim ve Savcılar Kurulunca üye tamsayısının salt çoğunluğu ve de gizli oyla seçilebilirler.

 Yargıtay Başkanlığı seçimi de gizli oyla olmaktadır. Yargıtay üye sayısının salt çoğunluğu ile Yargıtay başkanı seçilir. Yani Yargıtay başkanı olabilmek için Yargıtay üyelerinin salt çoğunluğunun oyunu almak zorunludur.