03.06.2021 - 01:40 | Son Güncellenme:
Yarım daire kanalları, kulak içinde yer alan yapılardandır, fakat kulak içinde yer almalarına rağmen işitmeyle ilgili bir görevi yoktur.
Yarım Daire Kanalları Nedir, Ne İşe Yarar?
Yarım daire kanalları, kulağın iç kulak kısmında yer alan bir yapıdır. İşitmeden sorumlu olmayan yarım daire kanalları, beyincikle birlikte vücut dengesini sağlamakta etkilidir. Kulağın iç kulak dışında orta ve dış kulak olmak üzere 2 tane daha kısmı vardır. Dış kulak sesin toplanmasını ve orta kulağa aktarımını sağlarken, orta kulak çekiç, örs ve üzengi üzerinden sesi iç kulağa ulaştırır. İç kulağa varan ses kulak zarına gelerek titreştirir ve işitme sağlanır. Yarım daire kanallarının bu süreçte herhangi bir görevi bulunmaz.
Yarım Daire Kanallarının Görevleri Nelerdir?
Yarım daire kanalları, birbirine 90 derece açıda bağlı üç adet kanaldan oluşur. Bu kanallara horizontal, superior ve posterior kanalları denir. Her kanalın içi endolenf sıvısıyla doludur. Bu kanalların tabanında ampul adı verilen, içinde jelatinli kupulanın bulunduğu tüylü hücreler vardır. Hareket halinde endolenf sıvısı hareket eder ve kupuladaki tüyleri harekete geçirir.
Hareket eden tüyler beyne sinyal gönderilmesini ve beynin uyarılmasını sağlar. Bu sayede beyin, harekete dair yön bilgisi edinir. Bunun dışında yarım daire kanalları ve salyangoz arasında kesecik ve tulumcuk adında iki tane odacık yer alır. Bu odacıklar dengenin sağlanmasında etkilidirler. Yarım daire kanalları denge sağlanırken beyinciğe yardım eder.