Eğitim Yaya Ve Müsellem Nedir, Görevleri Nelerdir? Yaya Ve Müsellem Ordusunu Kim Kurdu?

Yaya Ve Müsellem Nedir, Görevleri Nelerdir? Yaya Ve Müsellem Ordusunu Kim Kurdu?

03.06.2022 - 00:01 | Son Güncellenme:

Yaya ve müsellem, Osmanlı Devleti'nin ilk düzenli ordusudur. Osmanlı Dönemi'nde savaş zamanlarında her an hazırda bulunan bir ordu bulunmamaktaydı. Bu durum ise savaş zamanlarında sıkıntı yaşanmasına neden olmaktaydı. Bu nedenle yaya ve müsellem ordusu kurulmuştur. Ordunun 1330'lu yıllarda kurulduğu tarih kaynaklarına geçmiştir. İşte merak edilen tüm detaylar.

Yaya Ve Müsellem Nedir, Görevleri Nelerdir Yaya Ve Müsellem Ordusunu Kim Kurdu

Yaya ve müsellem, tarihte bilinen ilk düzenli ordudur. Yaya ve müsellem kelimeleri orduya ait farklı özellikleri belirtmektedir. Ordunun genel özelliklerinden biri piyade yani atsız askerlerden oluşmasıdır. Savaş dönemlerinde ordunun hali hazırda bulunması ve savaşa daha kolay hazırlanılması için kurulmuştur.

Haberin Devamı

 Yaya ve Müsellem Nedir? 

 Yaya ve müsellem, Osmanlı Dönemi tarihi için önemli bir yere sahiptir. Çünkü yaya ve müsellem, Osmanlı Devleti'nin ilk düzenli ordusudur. Burada yaya, ordu askerlerinin atsız asker olmalarını betimler. Piyade askerlerdir. Müsellem ise bu askerlerin vergiden muaf olmalarını anlatır. Ancak zamanla ordu isminde yer alan müsellem, atlı askerleri anlatmak için kullanılmıştır.

 Görevleri Nelerdir?

 Yaya ve müsellem, Osmanlı Devleti'nin ilk düzenli ordusu olmakla beraber çeşitli görevlere de sahiptir. Görevlerinden ilki savaş çıkması halinde seferlere katılmaktır. Fetih hareketlerini hızlandırmak ve barış zamanlarında kendilerine verilen arazilerde çiftçilik yaparak devlete katkı sağlamak ise diğer görevleridir.

Haberin Devamı

 Yaya ve Müsellem Ordusunu Kim Kurdu?

 Yaya ve müsellem ordusu Osmanlı Devleti döneminde kurulmuştur. Osmanlı Devleti'nin 2. padişahı olan Orhan Bey yaya ve müsellem ordusunun kurucusudur.