Eğitim YÖK'ün doğum gününde tabutlu kutlama

YÖK'ün doğum gününde tabutlu kutlama

07.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

YÖK'ün doğum gününde tabutlu kutlama

YÖKün doğum gününde tabutlu kutlama


YÖK'ün 19. kuruluş yıldönümü protestolarla kutlandı. Binlerce öğrenci bu yıl da 'YÖK'e hayır' dedi. 200'ü gözaltına alındı


       Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) kuruluşunun 19. yıldönümünde, Türkiye'nin bir çok üniversitesinde protesto gösterileri düzenlendi. İstanbul'dan Ankara'ya gelen 95 öğrenci otoyol turnikelerinde gözaltına alınırken, toplam gözaltı sayısı 200'ü aştı. Kızılay meydanı, gösteriler nedeniyle bir süre trafiğe kapandı.
       Ankara'da öğle saatlerinde Kızılay'da toplanan 2 binden fazla öğrenci, meydanı trafiğe kapattı. Ankara Öğrenci Dernekleri'nin yanı sıra Balıkesir, Denizli, Konya ve Kırıkkale'den gelen öğrenciler, polisin ablukasına karşın, halay ve sloganlarla eylemlerini sürdürdüler. Daha sonra Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusu'na yürüyen öğrenciler, oturma eyleminin ardından olaysız dağıldılar.

       Turnikelerde arbede
       Önceki akşam Taksim'de gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan 95 kişilik grup da, dün Ankara'ya giremeden durduruldu. Otoyol turnikelerinde bir süre bekletilen öğrenciler, kendilerine izin verilmediği gerekçesiyle yolu kapatmak isteyince, Çevik Kuvvet ekipleri coplarla müdahalede bulundu. Daha sonra toplantı yapan öğrenciler, polis engelini yeniden aşmayı deneyince, tüm grup, sorgulanmak üzere Emniyet'e götürüldü.

       YÖK toprağa verildi
       İstanbul Üniversitesi (İÜ) öğrencilerinden oluşan bir grup da, hazırladıkları sembolik tabutla YÖK'ü Beyazıt'ta toprağa verdi.
       İÜ Beyazıt Yerleşkesi'nde toplanan bir grup öğrenci, omuzlarında kartondan yapılma bir tabut olduğu halde saat 11.30'da ana kapıya doğru yürüyüşe geçti. Sloganlar eşliğinde üniversitenin ana kapısından, yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Beyazıt Meydanı'na çıkan grup, önünde "Vefat. 12 Eylül'den olma, Doğramacı'dan doğma YÖK'ü bugün Beyazıt'ta gömüyoruz" yazısı bulunan temsili tabutu alana bıraktı. Güvenlik kuvvetlerinin müdahale etmediği grup, daha sonra karton tabutu yanlarına alarak yeniden yerleşkeye geri dönerken, polisin herhangi bir müdahalede bulunmaması dikkat çekti.
       Davullar eşliğinde şarkı söyleyen öğrenciler, "Zindana, silaha, savaşa değil, eğitime bütçe", "YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversite bizimle özgürleşecek", "Beyazıt, YÖK'e mezar olacak", "Ferman devletin, üniversite bizimdir", "Eşit, tarafsız, anadilde eğitim" sloganı attı.

       Her ilde gösteri vardı
       * Bursa: Uludağ Üniversitesi Görükle Yerleşkesi'ndeki Mediko Sosyal Tesisleri önünde toplanan öğrenciler, YÖK aleyhine sloganlar attıktan sonra olaysız dağıldılar. Eğitim Fakültesi önünde izinsiz basın açıklaması yapmak isteyen gruptan bir kişi gözaltına alındı.
       * Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü önünde toplanan öğrenciler, alkışlarla YÖK'ü protesto etmek istediler. Daha sonra basın açıklaması yapan gruba, jandarma ekipleri müdahale etti, 15 kişi gözaltına alındı.
       * Diyarbakır: Dicle Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi önünde izinsiz toplanan öğrenci grubu, dağıtıldıktan sonra yeniden biraraya gelip sloganlar atınca, 20 öğrenciyi gözaltına aldı.
       * Siirt: DÜ Eğitim Fakültesi önünde YÖK'e faks çekmek için toplanan öğrenci grubundan 65 kişi gözaltına alındı.
       * Çanakkale: Onsekiz Mart Üniversitesi Anafartalar Yerleşkesi'nde toplanan öğrenci grubu, basın açıklaması yaptıktan sonra "Cibali Karakolu" adlı oyundan bir bölümü canlandırdı, daha sonra grup olaysız dağıldı.
       * Adana: Çukurova Üniversitesi'nde bir grup öğrenci, rektörlük önünde sundukları skeçte, "YÖK'ü yargılayıp önce bin 826 yıl hapse, ardından ömrünün yetmeyeceği gerekçesiyle yok olmaya" mahkum ettiler.
       * İzmir: Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinden toplam yaklaşık bin 200 öğrenci, sloganlar atarak yürüdükten sonra olaysız dağıldılar.