Eğitim Z Kütüphane Nedir? Z-Kütüphanenin Özellikleri Nelerdir?

Z Kütüphane Nedir? Z-Kütüphanenin Özellikleri Nelerdir?

07.04.2021 - 04:27 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanlığının projelerinden biri olan Z kütüphane hem zengin içeriği hem de farklı tasarımıyla diğer kütüphanelerden ayrılıyor. Okullar Hayat Olsun projesi kapsamında açılan kütüphanelerde ders kitaplarının yanı sıra e-kitaplar da yer alacak. Ders saatleri dışında da açık olan bu kütüphanelerdeki kitaplardan sadece öğrenciler değil veliler de yararlanabilecek. Z Kütüphanenin özellikleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Z Kütüphane Nedir Z-Kütüphanenin Özellikleri Nelerdir


Öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla kurulan kütüphanelerin iç tasarımı diğer yapılardan oldukça farklı. Kitapların taşınabilir raflarda yer aldığı bu kütüphaneler Türkiye'nin her iline yapılacak.

Z Kütüphane Nedir?

Açılımı zenginleştirilmiş kütüphane olan kütüphanelerin en önemli özelliği içerisinde elektronik kitapların da yer almasıdır. Belli başlı konularda yeterli kaynağa ulaşamayan öğrenciler, aradıkları bilgilere elektronik kitaplardan ulaşabilir.

Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere birçok şehirde açılan z kütüphanelerinin sayısının 100'den fazla olacağı belirtildi.

Z kütüphanelerinin kurulma amacı, eğitim hayatında fırsat eşitliği sağlamaktır. Evlerinde interneti olmayan öğrenciler, bu kütüphanelerdeki elektronik kitaplara kolaylıkla ulaşabilecek

Z- Kütüphanenin Özellikleri Nelerdir?

1- Z kütüphaneler okulların giriş katlarında yer alacak. Okulun kapalı olduğu saatlerde bile öğrenciler, kütüphanede ders çalışıp araştırma yapabilecek.

2- Kütüphane sorumluları dersleri için kaynak arayan öğrencilere yardımcı olacak.

3- Teknolojinin de kullanıldığı bu kütüphanelerde sadece elektronik değil sesli kitaplar da bulunacak.

4- Lise dışında anaokulu ve ilkokullarda da z kütüphaneleri açılacak.

5- Kitaplar derslerine ve konu başlıklarına göre tasnif edilecek. Örneğin kimya ve biyoloji gibi sayısal ağırlıklı derslerin kitapları ayrı raflarda, edebiyat ve tarih gibi sözel derslerin kitapları ayrı raflarda yer alacak.

6- Z kütüphaneleri tasarımlarıyla da ilgi çekiyor. Bu zamana kadar yaklaşık 20 tane açılan z kütüphaneleri modern ve ilgi çekici tasarımlara sahip.