Ekonomi 10 kuruşluk artışın yükü 4 milyar dolar

10 kuruşluk artışın yükü 4 milyar dolar

23.12.2013 - 11:00 | Son Güncellenme:

Ankara'da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Doların 2 liradan 2.10 liraya kadar çıkması bize 4 milyar dolar ek yük getiriyor. Dövizdeki artış sonrası durumumuzu bu hafta değerlendireceğiz" diye konuştu.

10 kuruşluk artışın yükü 4 milyar dolar

Kurdaki artışa paralel olarak elektrik ve doğal gazda fiyat artışı olup olmayacağına yönelik soruya karşılık Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Onun için biraz daha süremiz var. Ay sonunda bu değerlendirmeleri yapacağız" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Meteorolojik verilerin bu haftanın daha da soğuk geçeceğini gösterdiğini ifade eden Yıldız, "Hazırlıkları yaptık. Özellikle doğal gazın hem elektrik tüketiminde hem de meskenlerde kullanılmasıyla alakalı hazırlıklarımızı yaptık. Ancak borularla, LNG'yle geliyor. Önceki hafta LNG tankeri 2 gün yanaşamamıştı fırtınadan dolayı. Bu tür aksaklılar olabiliyor. Borulama sistemlerinde, kompresör sistemlerinde sıkıntılar olabiliyor. Bu yalnızca ülkemizden değil, aynı zamanda Rusya'nın doğal gaz boru hattı yaklaşık 4 bin kilometreden geliyor. Ümit ediyoruz ki oralarda bir aksaklık olmaz" diye konuştu.

Döviz fiyatlarının enerji maliyetini de etkilediğine dikkati çeken Yıldız, her döviz hareketlenmesinin, fiyatların yükselmesinin, olumsuz bir haber olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bunları sanayiciye, tüccara, vatandaşa yansıtmamak için çaba gösterdiklerini dile getiren Yıldız, "Doların 2,0'dan 2,10'a çıkması bizde yaklaşık 4 milyar dolarlık maliyet artışı getiriyor, bu, çok ciddi bir rakam. Şu anda 2,09'da olması da bizim için olumsuz bir noktadır, maliyetlerimizi olumsuz yönde etkilemektedir. Ama önemli olan bunları vatandaşlarımıza sirayet ettirmeden, kendi içinde dengeleyici bir yapıyı kuruyor olmaktır, bizim de çaba ve gayretlerimiz budur. İnşallah çalışmalarımızı bu hafta nihayetlendireceğiz" diye konuştu.

DOLAR REKOR KIRMIŞTI

Test amaçlı Kuzey Irak petrolünün önce Silopi'ye daha sonra Ceyhan'a geldiğini kaydeden Yıldız, "Akış da bundan sonra başlıyor olacaktır. Akış zamanını önümüzdeki hafta değerlendiririz" dedi. Yıldız, Bağdat'ın enerji konusundaki açıklamalarını yapıcı bulduklarını söyledi.

Dolar geçen hafta bankalararası piyasada 2.0947 lira ile tüm zamanların rekorunu kırmıştı.