Ekonomi 11 ayda rekoru kırdık

11 ayda rekoru kırdık

18.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin otomotiv üretimi, 11 ayda geçen yılki rekoru geride bırakmayı başardı. Otomobil üretimi 1 milyonu aşarken, Ocak-Kasım arasındaki üretim de 1 milyon 544 bin adet oldu

11 ayda rekoru kırdık

Üretiminin yüzde 79’unu ihraç eden Türk otomotiv sanayi, Aralık ayına ihracat ve üretimde tarihi rekorlar kırarak girdi. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 2017 yılı Ocak-Kasım dönemi verilerine göre, otomobil üretimi, tarihinde ilk kez 1 milyon adet barajını aşarken, toplam otomotiv üretimi de, 11 aylık dönemde geçen yılın tamamını geride bıraktı ve tüm zamanların rekorunu kırdı. 2017 yılı Ocak-Kasım aralığında toplam üretim, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artışla 1 milyon 544 bin adede yükselirken, otomobil üretimi ise yüzde 24 artarak 1 milyon 48 bin adet oldu. OSD verilerine göre, aynı dönemde ticari araç grubunda üretim yüzde 2, hafif ticari araç grubu yüzde 1, ağır ticari araç grubunda ise yüzde 18 oranında artış yaşandı.

Haberin Devamı

Baz etkisi dikkate alınarak yapılan değerlendirmede, ağır ticari araç grubunda son 2 yılda pazarda yaşanan yüzde 45 dolayındaki daralma sonucu, 2015 yılı Ocak-Kasım dönemine göre üretimde yüzde 31 düşüş gerçekleşti.

11 ayda rekoru kırdık
İhracatın gücü

OSD’nin 2017 yılı Ocak-Kasım dönemi verilerine göre, toplam otomotiv pazarı yüzde 3 oranında daralarak 840 bin adet düzeyinde gerçekleşirken, bu dönemde, otomobil pazarı da yüzde 4 oranında daraldı ve 623 bin adete geriledi.

Bununla birlikte üretim artışında ihracat, itici güç olmaya da devam ediyor. Nitekim Ocak-Kasım döneminde, toplam otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 21, euro bazında ise yüzde 20 oranında artış gösterdi. Bu yılın Ocak-Kasım döneminde toplam otomotiv ihracatı 26.5 milyar dolar olurken, otomobil ihracatı yüzde 49 artarak 10.8 milyar dolar seviyesine ulaştı. Euro bazına ise otomobil ihracatı yüzde 48 artışla 9.6 milyar euro seviyesine yükseldi. Adetsel açıdan da otomotiv ihracatı yüzde 19, binek otomobil ihracatı da yüzde 28 arttı. Nitekim bu sonuçla 11 aylık otomotiv ihracatı 1 milyon 215 bin 977 adet, binek otomobil ihracatı da 844 bin adet olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

11 ayda rekoru kırdık

Onu da geri çağırdılar!

Dünyanın en pahalı ve en hızlı araçları arasında yer alan Bugatti Chiron için, üreticisi tarafından geri çağırma operasyonu yapıldı. 1.500 beygirlik gücüyle sınırları zorlayan “hiper spor otomobil” Chiron’un 47 adedinin, koltuk sırtlıklarını tutan bağlantılarında farkedilen hata nedeniyle geri çağırıldığı belirtiliyor. Fransız üretici Bugatti, yaptığı açıklamada, geri çağırılan araçların sahipleriyle bire bir temas kurulduğu ve araçlarını bir çekiciye yükleyerek bir yetkili servise göndermeleri istendiği kaydedildi. 47 otomobilin 14’ünün Amerika’da bulunduğu da, verilen bilgiler arasında.

Yüksek fiyatlarıyla bilinen hiper spor ve lüks araçlarda “geri çağırma” operasyonu pek alışılmış bir durum olmasa da, görülmemiş bir olay da değil. Nitekim Koenigsegg markası 2014 yılında sadece “bir” aracını geri çağırırken, Rolls Royce da 2015’te benzer bir operasyon gerçekleştirmişti.

Haberin Devamı

11 ayda rekoru kırdık

Sürücülerin 3’te 2’si direksiyonu bırakmayacak!

Avrupa ülkelerinde yapılan bir araştırma, kendi kendine giden otomobillerin sayısı gün geçtikçe artsa da, sürücülerin üçte ikisinin, direksiyonu bırakmaya niyeti olmadığını ortaya koydu. Mazda tarafından Ipsos şirketine yaptırılan ve Avrupa çapında 11 bin sürücü arasında gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 66’sı, kendi kendine gidebilen otomobiller piyasada yaygınlaşsa bile, aracını bizzat kullanmayı bırakmak istemiyor.

Eğlence unsuru

Bu oran İngiltere, Almanya, Avusturya gibi ülkelerde yüzde 71’e ulaşırken, sadece İtalya’da yüzde 60’ın altına düşüyor. Araştırmaya katılanların yüzde 33’ü, kendi kendine gidebilen otomobilleri “sevinçle karşılayacağını” belirtirken, bu oran, Fransa’da yüzde 25’e kadar düşmüş. Bu tip araçlara, en az destek 18-24 yaş arasındaki gençlerden gelirken, 25-34 yaş aralığındaki sürücüler arasında bu fikre sıcak bakanların oranı daha yüksek.

Bununla birlikte aynı araştırmaya göre, Avrupalıların yüzde 54’ü, otomobil kullanmayı “eğlenceli” bulurken, bu oran, İsveç’te yüzde 73’e, İngiltere ve Hollanda gibi ülkelerde de yüzde 60’a ulaşıyor.

Haberin Devamı

11 ayda rekoru kırdık

TÜRKİYE'DE GELİŞTİ, ÇİN'DE 'YILIN KAMYONU' SEÇİLDİ...

Ford Otosan’ın Türkiye’den Çin’e yaptığı teknoloji ve mühendislik ihracatı sonrasında Çin pazarı için Türk mühendislerince geliştirilip yollara çıkan Ecotorq motorlu “JMC Weilong” kamyonlar, bu ülkede “Yılın Kamyonu” seçildi.
Ford Otosan’ın tüm fikri mülkiyet haklarına sahip olduğu Ecotorq motorlu kamyonlar, Jiangling Motors Corporation (JMC) markası altında seri üretime geçmesinin ardından kısa bir süre sonra Çin’de büyük ödüle layık görüldü. Nitekim “Uluslararası Yılın Kamyonu Yarışması” (IToY) kapsamında yapılan “Çin’de Yılın Kamyonu” değerlendirmesinde, farklı kategorilerde zorlu testlere sokulan JMC Weilong, toplam 26 kategorideki değerlendirme sonrası birincilik kürsüsüne oturdu.

Başarı hikayesi

Çin’de A’dan Z’ye Türk mühendislerin destekleriyle üretilen JMC Weilong’un, bir başarı hikayesi yazdığını vurgulayan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, “Ford Otosan olarak, JMC ile imzaladığımız motor teknolojisi, kamyon şasi ve kabin üretim lisans anlaşmalarının ardından Türk mühendislerinin büyük emekleriyle hayata geçen bu proje, teknoloji ve mühendislikte geldiğimiz yüksek seviyeyi gösteriyor” dedi. Aracın kazandığı ödülün, sadece Ford Otosan için değil, tüm Türkiye ve Türk mühendisleri için gurur kaynağı olduğunu belirten Yenigün, “2013’te başladığımız bu projed,e adeta bir başarı hikayesi yazıldı” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

11 ayda rekoru kırdık

C3 Aircross, Autobest oldu

Citroen’in yeni SUV modeli C3 Aircross, Avrupa’nın 31 ülkesinden otomotiv gazetecilerinin oylarıyla, farklı segmentlerden 5 finalisti geride bırakıp “2018 Yılının En İyi Otomobili” seçildi. Toplamda 1.423 puan toplayarak finalde adını zirveye yazan Citroen C3 Aircross, en yakın rakibine 121 puan fark attı.

2017 yılında yollara çıkan otomobiller arasından seçilerek, 6 finalistten biri olmayı başaran C3 Aircross, “Autobest 2018” ödülü sayesinde satın alınacak en avantajlı yeni otomobil olarak kabul edildi. Avrupa’nın 31 ülkesinden 31 otomotiv gazetecisinin oy verdiği otomobiller, ödenen paranın karşılığında sunulan kalite, tasarım, konfor ve teknolojinin yanı sıra servis ve yedek parçaların bulunurluğu gibi kriterlerle değerlendiriliyor. TC3 Aircross, Türkiye’de de kısa süre önce satışa sunulmuştu.

Yazarlar