Ekonomi Son dakika: 19 milyar $’lık ihracat rekoru

Son dakika: 19 milyar $’lık ihracat rekoru

02.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, İhracat pandemiye rağmen martta geçen yıla göre yüzde 42.2 artarak 18 milyar 985 milyon dolara ulaştı. Bugüne kadarki en yüksek aylık ihracat rakamına ulaşıldığını vurgulayan Bakan Pekcan, “Bu ihracatçılarımızın bir zaferi” dedi

Son dakika: 19 milyar $’lık ihracat rekoru

Türkiye’nin ihracatı mart ayında pandemiye rağmen geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 42.2’lik artışla, 18 milyar 985 milyon dolara ulaşarak rekor kırdı. İhracatçılar, ocak - mart döneminde 2020’nin ilk çeyreğine göre yüzde 17.3’lik artışla 50 milyar 23 milyon dolarlık ihracatla da tüm zamanların en yüksek ilk çeyrek rakamına imza attı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bakanlıkta, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle’nin de katıldığı basın toplantısında, mart ayı ve ilk çeyrek dış ticaret rakamlarını açıkladı.

Haberin Devamı

Martta tüm zamanların en yüksek aylık ve ilk çeyrek ihracat rakamlarına ulaşıldığını belirten Pekcan, “Bu ihracatçılarımızın bir zaferi” dedi.
Pekcan, daha önce Aralık 2020’de 17 milyar 847 milyon dolarla aylık ihracat rekorunun kırıldığına işaret ederek, “Şimdi bu rekorumuzu da geçerek aylık ihracat tutarları bakımından çok önemli yeni bir rekor elde etmiş bulunuyoruz. 18 milyar doları bile gerçekleştirememiştik, 19 milyar doları yakaladık” diye konuştu.

Son dakika: 19 milyar $’lık ihracat rekoru



İthalat da arttı...


Bakan Pekcan, salgının etkisiyle geçen yıl azalan ihracattaki baz etkisini göz önünde bulundurarak, en yüksek yıllık ihracatın gerçekleştiği Mart 2019’la karşılaştırma yapıldığında ihracatta yüzde 16.2 gibi oldukça yüksek bir artış sağlandığını belirterek şöyle devam etti:

“İthalatımız ise martta geçen senenin aynı ayına göre yüzde 25.8 artarak 23 milyar 679 milyon dolar olmuştur. Mart ayı dış ticaret açığımız, 2020’ye göre yüzde 14.2 gibi önemli bir düşüş göstererek 5.5 milyar dolardan 4.7 milyar dolara gerilemiştir. Enerji hariç dış ticaret açığımız ise 1.9 milyar dolardır. Bu da enerji hariç dış ticaret açığında geçen seneye göre yüzde 39.2’lik bir düşüşe karşılık gelmektedir. İhracatın ithalatı karşılama oranı mart ayında geçen seneye göre 9.2 puan yükselerek yüzde 80.2 olmuştur.”

Haberin Devamı

2 çeyrek üst üste 50 milyar $ aşıldı

Bakan Pekcan, 2021 yılı ilk çeyrek dış ticaret rakamlarına ilişkin olarak da şunları söyledi:

“İlk çeyrekte ihracatımız geçen sene ilk çeyreğe göre yüzde 17.3 artışla 50 milyar 23 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu, bugüne kadarki en yüksek ilk çeyrek ihracat değeri. İki çeyrek üst üste 50 milyar doları aşmış bulunmaktayız. 2021 yılı ilk çeyrekteki ithalatımız geçen sene ilk çeyreğe göre yüzde 9.7 artışla 61 milyar dolar olmuştur. Yılın ilk çeyreğinde dış ticaret açığı geçen sene ilk çeyreğe göre yüzde 15.2 oranında kayda değer bir düşüş göstererek 13 milyar dolardan 11 milyar dolara gerilemiştir.”

Pekcan, ihracattaki başarının gelecek dönemdeki başarıların da müjdecisi olduğunu belirterek, “Yatırım, istihdam, üretim, ihracat zincirini en güçlü biçimde oluşturarak, hep birlikte ulusal hedeflerimize doğru kararlılıkla yürüyeceğiz” dedi.

Oto ilk sırayı kaptırmadı...

TİM Başkanı İsmail Gülle, “Yıllık ihracat hedefimiz olan 184 milyar dolardan çok daha yüksek rakamlara, 200 milyar dolarlara birlikte ulaşacağız” dedi.
Gülle, geçen aralık ayında tüm zamanların aylık ihracat rekoruna imza atıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

“İhracat rekorları sadece 30 gün sürüyor, sonra bir başka rekor açıklıyoruz. 2021 yılına da iyi başladık. Rekorla kapattığımız ocak ve şubattan sonra, ihracat ailesi martta da oldukça başarılı bir performans ortaya koydu. Ardı ardına son dört ayda ihracat rekoru kırmış olduk.”

Martta 2 milyar 893 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörünün liderliğini korurken, 2 milyar dolara ulaşan kimyevi maddeler sektörünün ikinci, 1 milyar 678 milyon dolara ulaşan hazır giyim sektörünün ise üçüncü olduğunu anlatan Gülle, en çok ihracat yapılan ilk 3 ülkeyi 1 milyar 670 milyon dolarla Almanya, 1 milyar 240 milyon dolarla ABD ve 1 milyar 6 milyon dolarla İngiltere olarak sıraladı.

Parite olumlu etkiledi

İsmail Gülle, son dönemde euro/dolar paritesindeki artışın, ihracata pozitif yansıdığını belirterek, “Martta paritedeki artışın pozitif etkisinin 572 milyon dolar olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Euro/dolar paritesindeki pozitif görünümün, önümüzdeki aylarda da devam etmesini öngörüyoruz. Yılbaşından bu yana paritede artış ihracatımıza 1 milyar 581 milyon dolar olarak yansıdı” dedi.