İpek Özenç
Yıl 1987. TRT'nin hala tekel olduğu günler. Televizyonculuk deyimiyle 'prime time' yani izleyicinin ekran karşısında en fazla zaman geçirdiği saatler. Her gece Profesör Ayşe Baysal ekrana çıkıp mercimeğin ne kadar besleyici bir gıda olduğunu anlatıyordu. Profesör Baysal köfteden tatlıya mercimekle yapılan pek çok da
yemek tarifi veriyordu.
Amaç stok fazlası mercimeği eritmekti. Toprak Mahsülleri Ofisi'nin dış satımını yapamaması nedeniyle elinde kalan 320 bin tonluk mercimek fazlasının eritilmesi için yapılan bu programlara tepkiler de büyük oldu. Mercimeğin hayvansal gıdalarla eşdeğerde olduğunun vurgulandığı programları eleştiren uzmanlar, mercimekteki protein oranının ete eşdeğer olamayacağını söylediler. Gazetelere verilen ilanlarla da desteklenen "mercimek kampanyası" ile 1988 yılında mercimek tüketimi
yüzde 30 oranında arttı.
Şimdi patates üretiminde 700 bin ton fazlalık var. Geçtiğimiz yıl 60 - 70 bin lira olan patates fiyatları yaklaşık yüzde 60 düşerek 25 bin lira oldu.
Bu sene patatesdeki stok fazlasını ihracat teşviklerindeki kısıtlamaya bağlayan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Faruk Yücel, üreticinin bilinçsizliğinin de bu konuda etkili olduğu görüşünde. Buğday ve ayçiçeği fiyatlarının düşük olması nedeniyle, bu ürünler yerine üreticinin bu sene patates ektiğini söyleyen Yücel, plansız ve fazla üretimden dolayı üreticinin zor durumda kaldığını ifade etti.