Ekonomi 2011’de var gücüyle enerjiye yüklenecek

2011’de var gücüyle enerjiye yüklenecek

09.03.2011 - 00:15 | Son Güncellenme:

Sabancı Holding, Akbank’ın ağırlığının yarıyı bulduğu satış gelirlerinde özellikle enerjinin ağırlığını artırmak için bu yıl kolları sıvıyor. Holding, enerjiye 2011 yılında 1.4 milyar dolar yatıracak

2011’de var gücüyle enerjiye yüklenecek

Sabancı Holding, grup finansallarında ağırlığı giderek artan ve satış gelirlerindeki payı yarıyı aşan Akbank’ı dengelemek için diğer sektörlere, özellikle de enerjiye yönelik yatırım hamlesine hazırlanıyor. Holding’in 2010 faaliyetleri ve 2011’e yönelik hedef ve projelerinin aktarıldığı yıllık paylaşım toplantısında verilen bilgiye göre Sabancı Grubu, 2011’de sadece enerjiye 1.4 milyar dolarlık yatırım yapmayı öngörüyor. Bu, hem geçen sene grup genelinde yapılan 1.1 milyar dolarlık rakamın üzerinde, hem de bu yıl grubun yapacağı toplam yatırımın yüzde 70’ine denk geliyor.
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Akbank’ın grup içindeki ağırlığının Sabancı Holding hisselerinin iskontolu seyretmesinde de etkili olduğuna dikkat çekerek, “Sabancı Holding’in belki de en güzel zorluklarından biri, portföyümüzde çok başarılı Akbank’ın ağırlığıdır. Yönetici arkadaşlarımızın Akbank dışındaki işlerimizi daha hızlı ve daha çok büyütmek gibi bir hedefleri var. Bu dengeyi daha iyi bir yere getirmek için. Önümüzde fırsatlar olduğuna inanıyoruz” dedi.

2011’de var gücüyle enerjiye yüklenecek


Exsa alıma başladı
Güler Sabancı, holding hissedarlarının hissenin değerinin şu anda hak ettiği seviyede olmadığına inandığını ve bu sebeple kısa süre önce açıkladıkları gibi ağırlıklı hissesi Sabancı ailesinde olan Exsa aracılığıyla borsadan Sabancı Holding hissesi alımına başladıkları bilgisini de verdi. Güler Sabancı, hisse alımının bir yıl içinde yüzde 5 seviyesinde olmasını öngördüklerini de tekrarladı.

20.6 milyar lira satış geliri var

Haberin Devamı

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, 2010’da konsolide net satışların yüzde 7 büyüyerek 20.6 milyar liraya ulaştığını belirterek, “2010 yılında büyümemizi devam ettirdik. Faaliyet kârımız yüzde 9 büyüdü ve 4.4 milyar liraya ulaştı” dedi. Bu yıl toplam yatırım bütçelerinin 2010’a göre yüzde 83’lük artışla 2.06 milyar dolar olduğunu açıklayan Kurtul ayrıca, Sabancı Holding’in geçen yıl sonu itibariyle 15.7 milyar dolar net aktif değeriyle Türkiye’nin en değerli holdingi olduğunu vurguladı.
Bu yıla ilişkin beklentilerini de açıklayan Kurtul, konsolide net satışların artmaya devam edeceğini vurgulayarak, 2011’de yüzde 11’lik artışla 22.8 milyar lira civarı konsolide net satış beklediklerini bildirdi.
3 yılda 2.400 kişilik istihdam sağladıklarını belirten Kurtul, 2011’de 2 bin civarında yeni istihdam öngördüklerini aktardı.

2011’de var gücüyle enerjiye yüklenecek


Üç yılda üç halka arz

Haberin Devamı

Sabancı Holding’in hali hazırda halka açık 12 şirketi bulunuyor. Bunların İMKB’nin piyasa değerinin yüzde 12’sini oluşturduğunu ifade eden CEO Zafer Kurtul, gelecek dönemde üç şirketi daha borsaya açmak için planları olduğu bilgisini vererek, “2012’nin ilk yarısında Teknosa’yı halka açmayı planlıyoruz. 2013’te Avivasa, 2014’te Enerjisa olacak” dedi.

2011’de var gücüyle enerjiye yüklenecek


Tutuklamayla ilgili Cumhurbaşkanı’na tümden katılıyorum
Güler Sabancı, yıllık paylaşım toplantısının ardından düzenlenen sohbet toplantısında Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın Ergenekon davası kapsamında tutuklanmasıyla ilgili görüşü sorulduğunda, “Cumhurbaşkanımız pazar günü çok güzel bir açıklama yaptı. Kendisine bütün kalbimle katılıyorum. Kamuoyu vicdanı diye bir şey var, öte yandan da tabii, hukuk devletiyiz. Hâkimlerin, savcıların görevleri var” yanıtını verdi.
Türkiye’nin demokrasisinin geliştiğini, modern demokrasiler düzeyine geldiğini ifade eden Sabancı, “Eksiklerimiz, iyileştirme alanlarımız var ama bu zaten her süreçte olması gereken bir şey. Buna da açık olmalıyız” diye konuştu.
Güler Sabancı, başka bir soru üzerine de Prof. Dr. Nilüfer Göle’nin “Demokrasiye en çok zarar veren şey korku” yönündeki ifadesine işaret ederek, “Hukuk düzenimizde daha hızlı ve daha etkin bir sisteme ihtiyacımız olduğu ortada. Bunu her alanda görüyoruz. İş hayatında da bu böyle. 2-3 sene, 5 sene sürecek bir iş de hızlı işlemiyorsa o zaman onun bir etkinliği yok, bir güvence tarafı yok” şeklinde konuştu.


CEZ’e göz kırptı

Haberin Devamı

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, Akenerji’de Akkök Grubu ile ortaklığı bulunan Çek enerji şirketi CEZ’in Türkiye’deki payını satması halinde hem üretim hem dağıtım tarafıyla da ilgileneceklerini söyledi.
CEZ’in Akkök ile Akenerji’de eşit paylı ortaklığı bulunuyor. Şirket ayrıca Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (SEDAŞ), Akenerji ile birlikte yarı yarıya ortağı. Kurtul konuyla ilgili, “Resmi süreci bekliyoruz. Akenerji ile resmi süreç başlayınca ilgileneceğiz. Akenerji’nin hem üretim hem de dağıtım tarafıyla ilgileniyoruz” açıklamasını yaptı.
Kurtul, enerji alanındaki hedeflerle ilgili olarak ayrıca, Italcementi’nın Balıkesir rüzgar santralini almak için anlaştıklarını ve EPDK onayını beklediklerini söyledi.
Kurtul, çimento sektöründe de büyüme planları olduğunu ifade ederek, “Çimento şirketlerimiz 2011’den itibaren bölgesel yatırımlara ağırlık verecek” dedi. Sigorta sektörüne yönelik beklentilerini de dile getiren Kurtul, Aksigorta’nın pazar payında 4. sırada olmasından memnun olmadıklarını ve şirketi 1 veya 2. sıraya ulaştırmak için gayret göstereceklerini söyledi.

‘Ekonomide temel veriler iyi yönde ancak cari açığımız risk’
Grup olarak Türkiye’nin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) 2010 yılında yüzde 8.2 büyüme kaydettiğini tahmin ettiklerini belirten Güler Sabancı, 2011 yılında ise büyüme rakamının yüzde 5 civarında olması beklediklerini aktardı. Sabancı, “Ülkemizin temel ekonomik verileri iyi yönde gittiğimizi gösteriyor. Fakat cari açık riskimiz de devam ediyor. Bölgemizdeki son gelişmeler bu riski artırıyor. Ekonomi yönetiminin, hassas davranıp gereken tedbirleri elden bırakmadığını görmek bizi memnun ediyor. Biz de bu temkinli duruşu destekliyoruz” dedi.
Türkiye ekonomisi büyümeye ve kalkınmaya devam ederken, iyileştirilmesi gereken konuların da bulunduğuna dikkati çeken Sabancı, “Bir kere ekonomide verimlilik meselesini daha öne çıkarmalıyız, rekabet gücümüzü ve verimliliğimizi artırmalıyız” dedi.